Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Open brief van Fedustria verschijnt in aantal Vlaamse kranten

''Geen welvaart zonder industrie, geen industrie zonder betaalbare energie''

De Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie Fedustria heeft een open brief geschreven, met betrekking tot de hoge energiekosten, die vandaag in een aantal Vlaamse kranten is verschenen: 

''Wij, de bedrijfsleiders uit de textiel-, hout- en meubelindustrie en de houtinvoerhandel, verenigd in Fedustria, geloven in de kracht en de troeven van ónze maakindustrie, die staat voor 1.700 bedrijven (91% kmo’s) en 36.000 directe jobs. Wij blijven resoluut voor België kiezen.

Maar onze bedrijven bevinden zich in woelige wateren door de forse prijsstijgingen voor elektriciteit en aardgas, bovenop de ontspoorde grondstoffen- en materiaalkosten, de aanhoudend hoge inflatie en de automatische loonindexeringen. Dit zet de competitiviteit en de rentabiliteit van onze bedrijven permanent onder druk.

De gevolgen blijven niet uit: productiestops, tijdelijke werkloosheid, terugschroeven van investeringen, tot het verplaatsen van activiteiten naar het buitenland, waar de energie- en loonkosten substantieel lager zijn dan in België.

Onze bedrijven zijn koplopers op vlak van innovatie, duurzaamheid en circulariteit. Wij willen niet dat deze investeringen en inspanningen worden teruggeschroefd. Daarnaast zijn onze bedrijven noodzakelijk om aan de doelstellingen van de Green Deal te kunnen voldoen, waartoe ons land zich verbonden heeft.

Hoge energiekosten maken productie hier onbetaalbaar
Als productiebedrijven zijn wij sowieso afhankelijk van de beschikbaarheid van betaalbare energie. En daar wringt nu net het schoentje: het aandeel van de energiekosten in de productiekosten neemt op vandaag ongeziene proporties aan. Dit mede door de hoge gasprijs die via het Merit Order-prijsmechanisme bepalend is voor de elektriciteitsprijs.

Sommige bedrijven zullen bovendien de komende weken of maanden moeten overschakelen van een vast naar een variabel energiecontract, waardoor de kosten nog verder stijgen.

Daarbovenop komt nog dat ook van aardgas afgeleide grondstoffen die noodzakelijk zijn voor het productieproces (zoals ureum, ammoniak, melamine en andere chemische stoffen) ongeziene prijsstijgingen kennen (grootteorde tot 600%). Het doorrekenen van al deze kosten is onmogelijk.  

“Voer een energiebeleid dat ons toelaat te doen waar we goed in zijn: hier blijven produceren, innoveren en welvaart creëren!”

Consumentenvertrouwen op een dieptepunt
Vele consumptiegoederen worden ook onvermijdelijk duurder omwille van de fors gestegen kosten (niet alleen energie, maar ook grondstoffen, lonen, huur...). De investeringen in duurzame consumptiegoederen, zoals voor woninginrichting en renovatie, worden extra uitgesteld. Dit treft onze bedrijven, uit de textiel-, hout- en meubelsector, nog eens bijzonder hard.   

Een Europese oplossing… wachten op Godot?
België heeft in deze energiecrisis steeds gepleit voor een Europese oplossing die niet marktverstorend is: een Europees prijsplafond voor gas. Wij blijven in eerste instantie voorstander van een Europese oplossing. Echter stellen we vast dat deze Europese oplossing nog altijd op zich laat wachten. Bovendien nemen andere Europese lidstaten intussen zelf het heft in eigen handen om hun industrie en bevolking te beschermen.

Deze evolutie doorbreekt niet alleen de Europese eenheid, maar tast het Europese gelijke speelveld aan. Daardoor komt onze Belgische maakindustrie in een concurrentieel nadelige positie ten opzichte van de eigen buurlanden. Dit mogen en kunnen we niet langer aanvaarden!

Reeds genomen overheidsmaatregelen onvoldoende
De genomen maatregelen op regionaal en federaal vlak zijn positief en geven wat zuurstof aan onze industrie. Helaas zijn deze maatregelen te beperkt om onze concurrentiepositie te vrijwaren.

Daarom vragen wij:

·         Wacht niet meer op een Europese oplossing: plafonneer de gas- en elektriciteitsprijzen op korte termijn naar het voorbeeld van Duitsland, d.w.z. een plafond van 70 euro/MWh voor aardgas en van 130 euro/MWh voor elektriciteit, indien een Europese aanpak niet werkt.

·         Voorzie een beloningsmechanisme voor die bedrijven die actief inzetten op stijgende energie-efficiëntie en energie-vergroening: voer bv. gedurende 2 jaar een industriële korting in op de energiefactuur van die bedrijven die aan energiereductie doen.

·         Stem de compensatieregeling voor de hoge energiekosten maximaal af op het Europese Temporary Crisis Framework én voer geen extra beperkingen in.

·         Snellere en flexibele toegang tot de nodige vergunningen voor bedrijven om (tijdelijk) om te schakelen naar andere energiebronnen.

·         Herstel het vertrouwen, zonder de bedrijven nog verder te belasten.

“Plafonneer de gas- en elektriciteitsprijzen op korte termijn indien een Europese aanpak niet werkt.”
Met andere woorden: voer een energiebeleid waardoor de energiekosten te allen tijde betaalbaar blijven voor onze industrie. Op die manier helpen jullie de maakindustrie om deze energiecrisis te doorstaan. Zodat wij, de bedrijfsleiders uit de textiel-, hout- en meubelindustrie en de houtinvoerhandel, verder kunnen doen waar we goed in zijn: in België blijven innoveren, duurzaam produceren, en welvaart creëren.''

De ondertekenaars zijn de bedrijfsleiders uit de textiel-, hout- en meubelindustrie en de houtinvoerhandel, verenigd in sectorfederatie Fedustria.

Fedustria is de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie. Wij vertegenwoordigen in België zo’n 1.700 ondernemingen (waarvan meer dan 90 % kmo’s zijn), die samen 36.000 directe jobs creëren en een omzet halen van 10,9 miljard euro, waarvan ca. 70 % uit export. Zij realiseert een totale toegevoegde waarde van 2,5 miljard euro. De textielindustrie is goed voor een omzet van 4,6 miljard euro met 580 bedrijven en zo’n 18.400 werknemers. De hout- en meubelbedrijven halen een omzet van 6,3 miljard euro en stellen 17.600 werknemers tewerk in 1.100 bedrijven. Daarnaast vertegenwoordigt Fedustria ook de houtinvoerhandel (ca. 40 bedrijven) met een omzet van ca. 700 miljoen euro.

Meer informatie:
Fedustria
www.fedustria.be

Publicatiedatum: