Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse huishoudens onwetend over invloed schulden op hypotheek

Weinig mensen zijn op de hoogte van het effect van schulden op de hypotheek. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van MUNT Hypotheken onder ruim duizend Nederlanders met een hypotheek. Ruim één derde kent van geen enkele BKR-geregistreerde schuld de consequenties. De geldverstrekker waarschuwt nu voor extra gevaar vanwege de dalende koopkracht en stijgende energielasten.Het BKR registreert alle financiële verplichtingen boven de 250 euro als deze minstens een looptijd van één maand hebben. Vanaf 1 april zijn hypotheekaanbieders verplicht om rekening te houden met de werkelijke, volledige maandlasten van deze contracten. Het hebben van een private leaseauto kan daardoor tot wel veertigduizend euro aan leencapaciteit schelen. Zeventig procent van de Nederlanders heeft hier geen weet van. Ongeveer hetzelfde percentage (66%) geldt voor de gevolgen van een studieschuld bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Ruim één derde van alle ondervraagden weet van geen enkele BKR-geregistreerde schuld het effect is op de hoogte van de hypotheek. Het baart Ellen Hensbergen, directeur van MUNT Hypotheken, zorgen. “Niet alleen omdat een huis kopen zo nóg moeilijker wordt, maar ook omdat de vaste lasten hierdoor blijven stijgen. Dit kan in combinatie met een dalende koopkracht en stijgende energielasten een gevaarlijke cocktail worden. Laat je dus goed informeren door een adviseur wat de consequenties zijn van een bepaalde schuld die je aangaat.” 

Uitstel van betaling
86 procent denkt geen uitstel van betaling te hoeven aanvragen voor de hypotheek door het stijgen van de vaste lasten. Hensbergen: “Gelukkig kennen we in Nederland heel weinig betalingsachterstand wat betreft hypotheken. Desondanks raakt de stijging van de vaste lasten echt niet alleen mensen met een lager inkomen. Ook van middeninkomens is inmiddels bekend dat zij de gevolgen waarschijnlijk gaan voelen in de portemonnee.” De angst voor nieuwe of lopende schulden is dan ook bij 32 procent van de huishoudens toegenomen.

Schulden ontstaan vaak door plotse veranderingen op carrièregebied of een gebeurtenis in de relationele sfeer. Volgens het onderzoek zijn niet-vrijwillige inkomensdaling (36%), arbeidsongeschiktheid (33%) en relatiebeëindiging (26%) de grootste boosdoeners. In die drie gevallen verwacht minstens een kwart van de ondervraagden te moeten verhuizen, omdat zij de hypotheek in die situatie niet kunnen ophoesten. 

Meer informatie:
MUNT Hypotheken
www.munthypotheken.nl

Publicatiedatum: