Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jongerius: liever niet voor Vitra of Ikea ontwerpen

Industrieel ontwerper Hella Jongerius bedacht vazen voor Ikea en een sofa voor het exclusieve meubelmerk Vitra, maar ontwerpt liever niet meer voor ‘de industrie’. ‘Niks produceren van wat niets toevoegt is een oplossing voor het grondstoffentekort en voor ongeremd shopgedrag", zegt ze in een interview met het AD.


De beroemde Polder Sofa die Jongerius voor het Zwitserse merk Vitra ontwierp in de kleurschakeringen van een Hollands landschap heeft loshangende draden aan de achterkant. FOTO VITRA

"Een jaar of tien geleden stopte ze met ontwerpen voor de industrie, zoals ze het zelf onder woorden brengt: ,,Lange tijd heb ik geprobeerd om van binnenuit zaken te veranderen waarvan ik dacht: dat kan zoveel beter. Processen verbeteren en verduurzamen, het idee van ambacht terugbrengen. Ik heb met heel goede opdrachtgevers gewerkt, maar de economische modellen die onder het kapitalistisch systeem liggen, werden steeds benauwder. Ik dacht: hier kan ik me niet meer ontwikkelen."


De ontwerpster Hella Jongerius heeft haar faam te danken aan de manier waarop ze industrieel en ambachtelijk, hightech en lowtech, traditioneel en eigentijds design samenbrengt. In 1993 richtte ze de designstudio Jongeriuslab op, waar ze haar eigen projecten uitvoert en ook producten creëert voor gerenommeerde klanten zoals Maharam, Danskina, IKEA en KLM. FOTO VITRA 

Lees hier het complete interview.

Publicatiedatum: