Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
INretail: Voor ondernemers is miljoenennota een schraal verhaal

'Compensatie loonkostenstijging is nodig'

De aankondiging van een energietariefplafond door het kabinet is een koopkrachtverbetering voor burgers en dat is positief, maar verdere inflatie en daarmee nog hogere prijzen liggen op de loer. Voor ondernemers is de miljoenennota vandaag een schraal verhaal. Het ontbreekt aan compensatie voor de forse loonkostenstijging waar de retail tegenaan loopt, vindt INretail. Het kabinet heeft haar financiën in orde, maar retail ondernemers krijgen hun begroting nauwelijks rond door alle kostenstijgingen.

Vijver van het Binnenhof bij de parlementsgebouwen. © Digikhmer | Dreamstime.com 

De enorme stijging van het wettelijk minimumloon vanaf januari zonder compensatie in de loonkosten hakt er fors in. “Het kabinet moet aan compensatieknoppen draaien. Denk bijvoorbeeld aan de LIV-regeling die als bestaande regeling heel goed inzetbaar is om ondernemers te compenseren voor stijgende loonkosten,” concludeert Jan Meerman, algemeen directeur van INretail. “Daarnaast biedt verruiming van de werkkostenregeling bruto-netto mogelijkheden die het kabinet nu nog onbenut laat. Dat blijven aandachtspunten bij de algemene beschouwingen en de begrotingsbehandelingen van de ministeries.”

Ook de effecten van de hoge energielasten en fors gestegen huur- en inkoopkosten hakken er in bij ondernemers en vanaf oktober start bovendien de terugbetaling van de in coronatijd opgebouwde belastingschuld. De druk op de exploitatie stijgt dan nog meer en de uitgeholde koopkracht van consumenten zorgt voor grote onzekerheid in de retail. “We maken ons op voor een guur najaar,” aldus Meerman. De voor 2023 aangekondigde hogere winstbelasting vindt hij tot slot een dom besluit. “Omdat alleen de eerste twee ton winst extra belast wordt, treft het de verkeerde doelgroep.”

Koninklijke INretail helpt non-food retail ondernemers van klein tot keten al ruim 100 jaar en is de belangenbehartiger, adviseur en sparring partner van 13.000 winkels. Een sterk winkelklimaat is waar wij werk van maken. Dat zorgt voor aantrekkelijke plaatsen en gezonde retail. 

Meer informatie:
INretail
www.INretail.nl 

 Publicatiedatum: