Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De meubelindustrie is in Vlaanderen geen evidente sector"

Vierde generatie Permentier luidt de noodklok: "Meubelbedrijven én -winkels happen naar lucht"

"Kies voor kwaliteit, anders is de tijd van Juventa voorbij! Nee, ik bedoel niet de voetbalploeg, maar het iconische en Vlaams gerenommeerde meubelbedrijf Juventa dat al vijf jaar failliet is. De tijd van Juventa is met andere woorden voorbij, maar ook van zoveel andere gerenommeerde zaken. Het is heden ten dage bekend, de meubelindustrie is in Vlaanderen geen evidente sector. De aanzwellende loonkosten hebben de meeste bedrijven de nek omgedraaid. Terwijl de resterende meubelbedrijven én winkels naar lucht happen om boven te blijven", zegt Willem Permentier (25).

Hij is de vierde generatie van het familiebedrijf Prima Meubelen, dat al meer dan 75 jaar bestaat. De onderneming heeft vestingen in Aalst, Erembodegem en Middelkerke. Willem maakt zich grote zorgen over de toekomst van de Belgische meubelindustrie. Volgens hem moet de consument ervan doordrongen worden dat ze vooral kwaliteitsmeubelen moet kopen. "Niemand in de interieurbranche durft open en eerlijk te zijn, ik wil graag via Wonen360 mijn verhaal doen. Mijn grote zorg is het feit dat we teveel aan massaconsumptie denken. Dit in tegenstelling tot de eigenheid van het interieur. In deze tijden moet gekozen worden voor kwaliteit en niet voor kwantiteit." 


De 25-jarige Willem Permentier is de vierde generatie binnen het familiebedrijf Prima Meubelen.

Een monoloog: "Thor, Aurora, Van Praet, Hero, Gernay, Van Herck, Van Pelt, Velda Salons, Verfaille, Bauwens-Waardamme, Verschaeve, Sturzo, Artenova, Teurlincx, De Puydt, Eikenlo, Belgochrooom… en ga zo maar door. Het zijn maar enkele voorbeelden van Vlaamse meubelbedrijven die de laatste 20 jaar over de kop zijn gegaan. Bedrijven en bedrijfsleiders zoals Koen Bosschem van meubelfabriek Thor konden de toenemende multinationale concurrentie van het buitenland niet meer aan. In 20 jaar tijd zijn meer dan honderden en zelfs 1000 werknemers in de meubelbranche hun job kwijt. Velda salons verloor zelfs 1500 werknemers. Om nog maar te spreken van de vele meubelwinkels die hierdoor ook zijn moeten stoppen."

Meubelfabriek Recor versus IKEA-Hasselt
"De diehards van de meubelsector weten ongetwijfeld dat de Hasseltse meubelfabriek Recor te kampen kreeg met moeilijk succes in Vlaanderen. De toenemende concurrentie van goedkopere meubelbedrijven, de massaproductie en de te zware kosten op hoge lonen hebben het bedrijf soms in zware wateren doen neerstorten. Maar sinds zijn bestaan in 1946 slaat het bedrijf Recor met beide handen terug naar de multinationals. Dit alles, in het Vlaams industriële landschap, werd mogelijk gemaakt door een lang en zeer goed beleid van de gewezen zaakvoerder zelf. René Corthouts, een zeer capabel en gedreven man achter de schermen die op 91-jarige leeftijd heen is gegaan."

De cijfers liegen niet
"Als we naar de cijfers kijken bij de Vlaamse meubelindustrie, en voornamelijk naar het grootste en resterende meubelbedrijf Recor zien we dat meer dan 30 procent aan de meubelwinkels aan wie zij leverden in België ofwel gestopt was, ofwel radeloos failliet is gegaan. Het bedrijf heeft zichzelf gelukkig genoeg wel uit het slop kunnen trekken na enige tijd waardoor haar omzet verdrievoudigd is. Het bedrijf uit Vlaanderen, dat vroeger ruim honderden werknemers kende, moest kiezen voor innovatie met als resultaat dat er 60 jobs op de helling stonden. Het was kiezen of verliezen voor Recor. Ondanks alles blijft Recor verder bestaan."

De mening van een zoveelste generatie
"We moeten aan de bevolking duidelijk maken dat kwantiteit niet mag primeren aan de kwaliteit. Net zoals Karel Mintjens afstapte van massaproductie, naar een made to order-verhaal, moet onze sector zich ook broodnodig aanpassen. Maar dat niet alleen, we moeten aan de bevolking duidelijk maken dat de eigen productie staat voor een investering in de kwaliteit zelf. Wanneer we kiezen voor massaconsumptie, kiezen we niet voor Montis of Leolux. Laat staan dat we dan nog aan Ligne Roset zouden denken. Wanneer we kiezen voor naamloze consumptie verdwijnen onze laatste en belangrijkste designmerken die niet alleen ons interieur bepalen maar ook onze manier van leven. Het is een strijd dat we dagelijks met de consument moet voeren om hen te overtuigen. Wanneer de strijd gestaakt zou worden, is de tijd van Juventa voorbij. Een allesbepalende tijd in het interieurleven."

Is getekend, Willem Permentier

Mede namens de familie Permentier
Prima Meubelen
Aalst – Erembodegem - Middelkerke

www.primameubelen.be

Reageren op dit artikel? Graag!
Stuur uw reactie naar: leo@wonen360.nl