'Branche Meubelen is het meest gekrompen qua winkelmeters in tien jaar'

Verandering gaat geleidelijk. De slager vertrekt, een nieuwe woonwinkel opent en de schoenenwinkel verhuist naar een retailpark. In kleine stappen verandert de winkelstraat. Maar hoe groot zijn de verschillen na tien jaar? Astrid Custers vergelijkt in haar blog voor Locatus de data van januari 2013 met de meest recente informatie (juli 2022).

"Locatus verwerkt jaarlijks aanpassingen voor 15% van de retaildatabase. Dus na tien jaar ziet het winkellandschap er zeker anders uit. Ik ben afgelopen week eens in onze database gedoken en heb de verschuivingen op brancheniveau onder de loep genomen", begint Astrid. 


Foto ter illustratie: Meubelen Moens.

Meubelen
In haar blog vallen veel verschillende zaken op. Zo is de electro reparatie branche met 366% gegroeid, zijn de videotheken vrijwel uitgestorven (nog maar 24) en hebben de supermarkten extreem veel winkelmeters in beslag genomen. De branche Meubelen daarentegen is met -360.533 m² het meest gekrompen qua winkelmeters. 

Bouwmarkten
Naast de supermarkten hebben ook de bouwmarkten gigantisch veel winkelmeters. Ze laten niet alleen de grootste groei zien in aantal winkelmeters. Het zijn ook de twee grootste branches qua totale omvang. De supermarktbranche heeft daarbij een drievoudig aantal winkelmeters ten opzichte van de bouwmarkt.         

Glas & Aardwerk
Een van de branches die relatief (%) het meest gegroeid is in winkelmeters is
Glas & Aardwerk. Deze kleinere branche heeft de afgelopen jaar in verhouding veel terrein gewonnen. Om precies te zijn +125% (+1.192 m²). 

Lees hier de complete blog van Astrid Custers.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven