Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telen op matrassenschuim in de woestijn

Het telen van voeding op oude matrassen klinkt als een ideale combinatie van telen en het tegengaan van verspilling. Vooral in situaties waar nieuwe materialen en teelttechnieken misschien schaars zijn, maar waar mensen altijd komen en gaan en dus hun oude matrassen achterlaten. In een nieuw project van de universiteit van Sheffield, genaamd Desert Garden, wordt een teeltfaciliteit gecreëerd met behulp van matrassenschuim.

De locatie van het project is Zaatari, een groot Syrisch vluchtelingenkamp in Jordanië. Momenteel wonen er 80.000 mensen, waarvan de meesten kinderen zijn. De Desert Garden geeft vluchtelingen die in het kamp wonen de kans om hun eigen voeding te telen, aangezien het niet gemakkelijk is om aan verse producten te komen in het kamp.


Moaed Al Meselmani is de manager van het project.

Een nieuwe start
"De gezinnen profiteren van het verse voedsel en leren ondertussen nieuwe vaardigheden en een gevoel van doelgerichtheid," zegt Moaed Al Meselmani, manager van het project. Hij is zelf Syriër en werkt nu als wetenschapper aan de universiteit van Sheffield.

De techniek om voeding in schuim te laten groeien is uitgevonden door Tony Ryan, hoogleraar scheikundige chemie, Duncan Cameron, hoogleraar planten- en bodembiologie en Moaed Al Meselmani, een onderzoeker aan de universiteit van Sheffield. Zij kwamen op het idee om de stapel oude matrassen in het kamp te gebruiken als vervanging voor het schuim dat zij in het laboratorium gebruikten. Dit idee bleek succesvol te zijn.


Tomatenplanten worden geteeld in de kleine kas.

Telen op substraat aanmoedigen in Afrika
Het team is momenteel druk bezig fondsen te werven voor de Desert Garden, omdat het project financiering nodig heeft om door te kunnen gaan. Dr. Al Meselmani is ook actief als adviseur voor het hydrocultuurprogramma in Libië bij het WFP (Wereldvoedselprogramma).

Daar wil hij mensen aanmoedigen om deze techniek over te nemen en de regering aanmoedigen om telers te helpen en te ondersteunen om hun eigen voeding via hydrocultuur te gaan telen.

"We introduceren hydrocultuur in Libië om vooral woestijngrond en watertekort aan te pakken. We hopen dat de Libische regering hydrocultuur zal omarmen om voedselzekerheid in het land te bereiken. Immers, waterbeperking in elk land maakt hydrocultuur een uitstekende oplossing."

Meer informatie:
Moaed Al Meselmani (project manager)
m.almeselmani@sheffield.ac.uk
www.sheffield.ac.uk

Publicatiedatum: