Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Op bezoek bij Demuynck, fabrikant van hoogwaardige meubelen

'Hier viert het ambacht nog steeds hoogtij'

Bij binnenkomst ruik het naar hout en leer. Hier viert het ambacht nog hoogtij, worden oerdegelijke meubelen gefabriceerd. Al bijna 50 jaar - sinds 1974 - is Demuynck gespecialiseerd in het maken van hoogwaardige en duurzame (zit)meubelen. Acht jaar geleden werd het roer omgegooid en alleen nog maatwerk geleverd. Dat werd vervolgens de standaard. "Die koerswijziging was in het begin erg moeilijk. Maatwerk is namelijk risicovol, in de eerste periode ging er dan ook het nodige fout. Maar anno 2022 zijn we volledig geprofessionaliseerd", vertelt directeur Thierry Demuynck tijdens de huisshow van zijn bedrijf, die voor het eerst in haar bestaan een outdoorcollectie toonde. Verder had de meubelfabrikant, waar 45 mensen werken, nog interessant overnamenieuws te melden. 


Zaakvoerder Thierry Demuynck, poserend op een outdoorbank.

Massief beuken, Vlaamse stoffen en Italiaanse ledersoorten. Demuynck kiest voor de allerbeste materialen. Dat is ook te zien tijdens de rondleiding in de fabriek die hoofd productie Annelies Vandamme verzorgt. De route begint bij de binnenkomst van de verschillende losse materialen en grondstoffen en eindigt bij een scala ingepakte meubelen, klaar voor verzending.
(Vrijwel) alles wordt nog met de hand gedaan, de vaklieden van deze Belgische firma blijven trouw aan de regels van de kunst en hanteren vol overtuiging de robuuste nosagveren, massieve beuken draagstructuren en stevige pen- en gatverbindingen. Opvallend: elke werknemer werkt van begin tot eind aan de totstandkoming van één en hetzelfde meubel. "Daardoor is de verantwoordelijkheid groot en elke dag ook anders, mede omdat we een groot gamma meubelen fabriceren", vertelt Annelies, die al 20 jaar bij Demuynck werkt. Het bedrijf is ook trotse eigenaar van het Handmade in Belgium-label.


(Vrijwel) alles wordt nog met de hand gedaan.

Niet alleen zitmeubelen voor de consument en hospitalitybranche worden in Wevelgem gefabriceerd, ook akoestische wandpanelen én sinds kort zelfs een heuse outdoorcollectie. Thierry: "We beginnen kleinschalig, mede vanwege het seizoen dat al een eindje op gang is. Als het gelijk een succes wordt, moet je wel voor de zomer kunnen leveren... Niettemin tasten we nu af of er vraag is naar onze buitencollectie. Vooralsnog zijn de reacties zeer positief, volgend jaar gaan we 'boomen'', kondigt hij alvast aan. Geschiedenis
De geschiedenis leert dat zijn ouders Christian en Francine Demuynck in 1974 zijn gestart met de fabriek. In 1987 werd Demtre opgericht die zich specialiseerde in het produceren van ambachtelijke en massieve eikenhouten meubels. In de loop der jaren kregen vader en moeder Demuynck versterking van hun dochter Kathy en hun twee zonen Bruno en Thierry.

Vandaag de dag staat Thierry aan het roer van de zetelfabriek, Kathy geeft leiding aan meubelfabriek Demtre en in 1998 startte broer Bruno D-Interieur, gespecialiseerd is in het maken en plaatsen van maatmeubilair en parket. Tot heden bestaat er een vruchtbare samenwerking tussen de drie entiteiten, zij het dat Kathy binnenkort stopt met Demtre. Vier werknemers maken de overstap naar Demuynck, die ook een CNC-machine en een deel van de productie van salontafels, stoelen, kasten en bureau's overneemt.Vier maanden werk
Producent Demuynck zag vorig jaar ook de verkopen ontploffen. Tot overmaat van ramp werd zijn bedrijf eind vorig jaar getroffen door het griepvirus (dus niet door corona...), waardoor liefst 11 van de 45 werknemers thuis kwamen te zitten. "Daardoor liep de productie flink achter. Inmiddels zijn we weer op orde. Inmiddels lijkt het in de handel allemaal wat kalmer te worden, maar onze productie zit de komende vier maanden nog vol. Tussendoor nog drie weken verlof, dan is het tijd om te zien hoe de vlag erbij staat.
We krijgen altijd veel vertrouwen van onze vaste klanten, die ook met ons meedenken. Het verlenen van een goede service vinden we erg belangrijk. Als er iets niet goed is, springen we daar direct op in", besluit Thierry.Meer informatie:
Demuynck
Kouterstraat 18
8560 Wevelgem
www.demuyncknv.be 
info@demuyncknv.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven