Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Trilsbeek, general manager Wilkhahn Nederland:

"We produceren als familiebedrijf al 115 jaar high-end kantoormeubilair”

Nog voor de Eerste Wereldoorlog begonnen de twee Duitse ondernemers Christian Wilkening en Friedrich Hahne kantoormeubelen te produceren. Zo begon in 1907 de reis van Wilkhahn 50 km ten zuiden van Hannover in Bad Münder. Toen al waren de plannen groot van de mannen. Het produceren van high-end kantoormeubelen was hun doel. Echter hadden ze nooit durven dromen dat het familiebedrijf 115 jaar later 550 medewerkers zou tellen en een omzet van 84,8 miljoen euro zou behalen.


General manager Wilkhahn Nederland Hans Trilsbeek.

Hans Trilsbeek, general manager Wilkhahn Nederland, hoort ondertussen ook al bij de meubels. Sinds 1999 is hij actief voor het bedrijf. In deze 23 jaar heeft hij de onderneming grote stappen zien maken, waar hij vol trots over vertelt. "In totaal hebben we 90 eigen vestigingen over de hele wereld. Naast de fabriek in Bad Münder hebben we productielocaties in Poznań en Sydney. Daarnaast hebben we nog joint ventures in Toronto, Johannesburg, Casablanca en Tokyo." Hierdoor is het ook niet vreemd dat 70 procent van de omzet momenteel vanuit de internationale markt komt.


De fabrieksgebouwen in Bad Münder, ontworpen door Thomas Herzog. De hallen uit 1992 worden een symbool van de ecologische verandering.

Ecologische verantwoord ondernemen
Kwalitatief goede kantoormeubelen produceren is één ding, maar de manier waarop dit gebeurt is misschien nog wel belangrijker bij Wilkhahn. Zo staat ecologische verantwoord ondernemen al sinds jaar en dag hoog in het vaandel. "Dit zit verweven in het DNA van de onderneming. Dit is ook overduidelijk terug te zien op bij ons hoofdkantoor, waar ook de grootste productielocatie staat. Naast dat het pand vol ligt met zonnepanelen, hebben we een eigen energiecentrale opgericht. De brandstof hiervoor is koolzaad", legt Hans uit. Mede hierdoor is Wilkhahn volledig CO2 neutraal.


In 1988 werden de paviljoens van Frei Otto gebouwd. De gebouwen zijn omringt door velden koolzaad, de brandstof voor de eigen energiecentrale.

Al in 1996 onderscheidde de Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU) Wilkhahn voor haar overtuigende totaalconcept met de gerenommeerde Deutsche Umweltpreis. Het ecologisch en sociaal verantwoorde management van de onderneming is ook in de architectuur van de fabrieksgebouwen weerspiegeld. 
De jaarlijkse productiecapaciteit van de hoofdvestiging bedraagt ongeveer 150.000 bureaustoelen, 120.000 bezoekers- en conferentiestoelen, alsook 30.000 tafels en tafelsystemen. Ruim 370 medewerkers zetten zich hier dagelijks voor in.


Upholstered chairs.

'Being first'
Tegelijkertijd is Hans razend enthousiast over de producten die Wilkhahn produceert. Eén voor één laat hij de meest toonaangevende producten uit het assortiment zien, die gepresenteerd worden in de voormalige Van Nelle Fabriek. Hoe verschillend alle modellen ook zijn, overal staat een ding centraal: "We hebben kantoortafels en -stoelen in alle soorten en maten, maar het belangrijkste voor ons is: being first."

Als voorbeeld geeft hij de 3D seating die in 2009 op de markt werd gebracht door Wilkhahn. Voor het eerst kwam een bedrijf met een driedimensionaal beweegbare bureaustoel. "Binnen de branche waren er enkel 2D stoelen, die tweedimensionaal konden bewegen. Rond 2005 zijn we een denktank gestart, waardoor we enkele jaren later een revolutionair model uit konden brengen", aldus Hans.


3D seating.

Yonda chair
De Yonda chair is het nieuwste ontwerp dat onlangs geïntroduceerd is. "Het is een stoelenfamilie met een hele reeks ontwerpopties voor zowel thuis als werkplek", ligt Hans toe. Maar daar stopt het niet. Het ontwerp, de materialen en de oppervlakteafwerkingen weerspiegelen het concept van een circulaire economie. Zo is de zitschaal gemaakt van biocomposiet.
"
Zelfs de versie zonder bekleding is erg comfortabel. Met een viltkussen, zitkussen of vulling aan de binnenkant is dat nog meer het geval." Indien nodig wordt de stoelbekleding ook geleverd met een kenmerkende Y-vormige verdieping als verwijzing naar de eerste letter van de naam van het assortiment.


De Yonda chair

Kantoortafels
Ook op het gebied van kantoortafels heeft Wilkhahn voor ieder wat wils. De tafels zijn volgens Hans op te delen in drie verschillende groepen. "We zijn begonnen met statische tafels, maar door de jaren heen zijn we steeds meer dynamische en flexibele tafels gaan ontwerpen." Juist deze laatstgenoemde groepen zijn populairder dan ooit. De toename van thuiswerken heeft dit in een stroomversnelling gebracht. "In 1994 brachten we bijvoorbeeld onze eerste high-end inklapbare tafel uit. Vandaag de dag zijn we flexibeler dan ooit, waardoor er ontzettend veel vraag is naar flexibele ruimtes en kantoormeubilair", besluit Hans.


Confair folding table.

Iedere professional die de producten wel eens van dichtbij wil bekijken of het verhaal vanuit Hans zijn mond wil horen, kan naar Design District in Rotterdam kom. Tijdens het driedaagse event (8, 9 en 10 juni) zal de producent van high-end kantoormeubelen aanwezig zijn en hun expertise delen met de bezoekers. 

Meer informatie:
Wilkhahn
Van Nelle Fabriek
Van Nelleweg 2120
3044 BC Rotterdam
010 750 3390
www.wilkhahn.com