Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vrijdag 15 april vanaf 20.25 uur te zien op NPO 3

Wat is de echte prijs van meubelen? KRO-NCRV’s 'De prijsknaller' heeft het uitgezocht...

Een flesje wijn voor nog geen 3 euro, een bosje bloemen in de supermarkt voor 2,50 euro, koffie voor minder dan 4 euro per kilo en dit maal onderzoek naar de prijs van meubels. In het KRO-NCRV programma De prijsknaller op NPO 3, vrijdag om 20.25 uur te zien op NPO 3, gaan Ersin Kiris en Eva Cleven op zoek naar de werkelijke kosten achter producten die voor bodemprijzen worden verkocht. In de aflevering van aanstaande vrijdag staat de werkelijke prijs van meubels centraal.



Een gloednieuw kastje of tafeltje hoeft tegenwoordig niet veel te kosten. Voornaamste reden; de opkomst van spaanplaat. Houtsnippers worden met lijm gemengd en tot grote spaanplaten geperst. Die zijn goedkoper dan planken van massief hout, en daarom worden veel meubels tegenwoordig gemaakt van spaanplaat. Het nadeel is dat er veel meubels van lage kwaliteit mee gemaakt worden die niet lang meegaan. Daardoor zijn we meubels als wegwerpartikel gaan zien. Gemiddeld gaat een meubel nog maar een jaar of 7 mee. Terwijl die houten linnenkast van je grootouders al generaties meegaat. En het probleem is dat spaanplaat lastig te recyclen valt. Door de lijm en houtprint erop is het ingewikkeld er iets nieuws van te maken en is het eenvoudiger om vers spaanplaat te gebruiken. Met als resultaat dat er op grote schaal afgedankte meubels op de brandstapel belanden.

Met De prijsknaller wil KRO-NCRV onderzoeken of de lage prijzen die we betalen in de winkel wel de werkelijke maatschappelijke kosten weergeven en of er misschien eerlijkere en duurzamere alternatieven zijn voor laagste prijsgaranties en andere prijsknallers. Want wie betaalt nu de echte prijs voor onze continue wens naar goedkope producten? Wie betaalt onderaan de streep de uiteindelijke rekening?

De prijsknaller, vrijdag 15 april bij KRO om 20.25 uur op NPO 3.

Meer informatie:
KRO-NCRV
www.kro-ncrv.nl

Publicatiedatum: