Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Familiebedrijf is gespecialiseerd in de onderhoud van meubelen

Henk Proper van LCK: "Geen wilde verhalen, maar rust in de tent; dan komt de groei vanzelf"

Groothandelsbedrijf LCK Nederland BV blijkt een echt familiebedrijf te zijn. Het hele gezin Proper is er actief: Henk en Corinna met hun kinderen Bas en Anne. Iedereen heeft zijn taak binnen het professional furniture care-bedrijf waardoor ze met z'n vieren een hecht team vormen.

LCK is gespecialiseerd in het leveren van onderhoudsproducten voor zitmeubilair tot het onderhouden van allerhande meubels. De onderneming uit Deventer is vooral actief voor meubelmerken in het hogere segment, uiteenlopend van Bert Plantagie, Bree's New World, Cartel Living, Dat Zit!, De Toekomst, Gelderland, Harvink, H.E. Design, HK Living, Jess, Leolux, Mobitec, Nouvion, PMP/NIX Design, QLIV tot Zitform. "We doen vooral het onderhoud van deze merken voor met name woonwinkels. De meeste tijd zijn we overigens kwijt met het geven van advies aan looierijen en stoffenfabrikanten. Wij testen in ons laboratorium diverse soorten leder, stoffen en kunstleer op reinigbaarheid. Want uiteindelijk gaat het erom dat je het eindproduct nat moet kunnen reinigen en de betreffende klant van een goed onderhoudsadvies kunt voorzien", legt Henk uit.


De familie Proper met v.l.n.r. Corinna, Anne, Henk en Bas.

Volgens Henk heeft de gemiddelde meubelverkoper weinig kennis van zaken op het gebied van stoffen. "Een vakman weet dat bijvoorbeeld een chenille-stof heel zacht is. Als je erop gaat zitten en daarna weer opstaat je een zitspiegel achterlaat. Dat wil je niet.
Veel fabrikanten sturen hun stoffen eerst naar ons om te laten onderzoeken of ze reinigbaar zijn. Zijn ze alleen droog te behandelen, dan zijn ze niet geschikt als stof voor meubilair. Wel bijvoorbeeld voor gordijnen.
Veel designers kijken wel of een stof mooi is, maar niet of deze handig en praktisch is. Al moet ik er wel gelijk aan toevoegen dat anno 2022 steeds meer ontwerpers verder kijken dan hun neus lang is."

100.000 stalen
Ook hout, staal en leer worden door LCK getest op de reinigbaarheid. "We zijn vooral gespecialiseerd in leer. We hebben inmiddels een database opgebouwd van meer dan 100.000 stalen waarvan we alle ins en outs weten. We kunnen zelfs kleuren, dat doen we dus ook, van meer dan 40 jaar geleden maken. Nu vintage in opkomst is, is dat voor ons bedrijf een leuke ontwikkeling. We nemen trouwens niet alleen zitmeubels onder handen, maar ook bekledingen in luxe sportauto's, boten en vliegtuigen. We zijn heel breed actief."


Leolux is een van de partners van LCK Nederland.

Onderhoudsproducten
LCK Nederland BV verkoopt producten van het Duitse merk Keralux. Deze onderhoudsproducten zijn voorzien van het groene emissielabel. Veel fabrikanten van zowel binnen als buiten de meubelbranche adviseren het middel Puratex. Het is volgens Henk dan ook de enige impregneer op de markt met een zogeheten OEKO-TEX certificaat. "Als LCK lopen hiermee voorop in de meubelindustrie."

De moderne consument wil meer dan ooit weten wat er op zijn bank zit. Dit geldt niet alleen voor de bekleding van de meubels, maar steeds vaker ook voor het onderhoudsproduct. "We kiezen steeds vaker voor kwaliteit, ook al kost dat een paar euro meer. Maar hoe maak je de keuze voor een duurzaam product? Het antwoord is simpel: wat adviseert de fabrikant? De grootste spelers uit de stoffenwereld werken niet voor niets met LCK samen.
De stoffen worden door LCK op reinigbaarheid getest. Bovendien gaat Puratex verder dan de meubelbranche. Onze impregneer wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om (hotel)bedden en luxe kinderwagens te impregneren en dan is het wel zo prettig dat die impregneer een OEKO-TEX certificaat heeft!", stelt Henk, die al 30 jaar in het vak zit. Sinds 2008 runt hij LCK Nederland. In dat jaar nam hij een bestand met 12 klanten over. Inmiddels zijn dat er tussen de 350 en 400 geworden die regelmatig zaken doen met de familie Proper. 


Samen met meubelfabrikanten, looierijen, stofleveranciers en groothandelaren werkt LCK aan één doel: zorgen dat de gebruiker kan genieten van zijn designmeubels!

"Het is een cliché en het zit in ons DNA", vervolgt Henk, "maar voor ons staat productkwaliteit en service altijd op één. De klant kan altijd bij ons aankloppen voor advies, ook als er een keer iets misgaat. Zelf heb ik ooit de hogere hotelschool gedaan, dus dat stukje service zit erin gebakken. Ook mijn partner en kinderen hebben die genen. Ik pak alles aan wat er op mijn pad komt. Daarnaast heb ik de financiële kant van LCK onder mijn hoede. Corinna houdt zich onder andere bezig met de planning, inkoop en voorraad. Dochter Anne is gespecialiseerd in de stoffencollecties. Alles komt via haar binnen. Ook drukwerk en de social media neemt ze voor haar rekening. Zoon Bas doet de acquisitie, hij bezoekt klanten en is dus het gezicht van ons bedrijf. Als familie kunnen we goed met elkaar opschieten. Een ieder heeft zijn specialiteit, waardoor we niet in elkaars vaarwater zitten. We overleggen onderling heel veel om tot goede oplossingen te komen."

Projectonderhoud
Volgens Henk is de markt waarin LCK zich begeeft heel groot. "Maar je ziet nu op het gebied van onderhoudsproducten wel een bepaalde verzadiging bij met name designwinkels. Op het gebied van meubelonderhoud op locatie is voor ons nog veel groei mogelijk, omdat we heel goed weten wat er wel en niet mogelijk is. We doen ook steeds vaker projectonderhoud. Zo hebben we in het Mauritshuis alle stoelen die van open leer zijn voorzien een onderhoudsbeurt gegeven. Ook in het directiekantoor van SNS hebben we alle witte lederen stoelen onder handen genomen. We maken ze weer als nieuw. Dat is toch veel duurzamer dan weggooien?! Ook krijgen we steeds meer opdrachten van consumenten die hun meubels op willen kalefateren." 


Henk druk bezig met het plegen van onderhoud aan een designstoel.

Al drie keer verhuisd
"Waar ik over vijf jaar wil staan met LCK Nederland? Ik hoop dat we dan niet weer verhuisd zijn, want sinds 2008 zijn we al drie keer naar een andere locatie verhuisd. We groeiden steeds uit ons jasje. We zitten nu anderhalf jaar in dit ruime pand aan de Hunneperkade in Deventer, ik hoop dat we hier voor jaren kunnen blijven zitten. Als familiebedrijf gaan we voor een rustige groei. We willen geen wilde verhalen, maar rust in de tent. Dan komt de groei vanzelf, want het is geen doel op zich. We willen gewoon lekker bezig blijven", zegt Henk tot besluit met een brede glimach.

Meer informatie:
LCK Nederland BV
Hunneperkade 12
7418 BT Deventer
+31 571 27 03 27
info@lcknederland.nl
www.lcknederland.nl