Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meubelzaak Groningen onder vuur door consumentenprogramma

'Als de schulden alleen maar oplopen ligt een faillissement voor Living27 helaas op de loer'

Vorige week werd meubelzaak Living27 onder vuur genomen door het online consumentenprogramma BOOS, beter bekend onder de naam #BOOS. Het programma kreeg van een flinke groep mensen te horen dat de woonwinkel haar zaken niet op orde zou hebben. Veel klanten bestelden online hun meubelen, maar kregen deze nooit geleverd en 'nu reageert de winkel nergens meer op', is de kritiek. Het totaal aan bestelde, maar niet geleverde meubelen liep langzaam op tot zo’n € 25.000. Tijdens de uitzending liep dit bedrag op tot zelfs bijna € 80.000.

'De gezelligste woonwinkel van Groningen', zoals te lezen is op de website, blijkt toch niet zo gezellig te zijn. BN'er Tim Hofman, die BOOS presenteert, besluit daarom maar een bezoekje te brengen aan Hessel de Jong, die verantwoordelijk is voor Living27.


Presentator Tim Hofman en redacteur Emma van den Berg. Foto: Screenshot aflevering BOOS S06E15.

Probleem op probleem
Tim valt met de deur in huis en begint de problemen die zich op hebben gestapeld voor te lezen. "Leveranciers van Living27 hebben de samenwerking on hold gezet, aangezien Living27 ook richting hun niet aan verplichtingen voldoet. Dit zijn onder andere De Eekhoorn Dutch Furniture en Richmond Interiors.
Daarnaast heeft Hessel in de tussentijd mensen benaderd om over te gaan tot levering. Toen ze aangaven hun geld terug te willen verbrak hij de verbinding."

Na deze preek begint Hessel de pijlen te richten op de leveranciers.
"De directeur van De Eekhoorn, meneer de Smit, die heeft in totaal naar 180 klanten een mail verstuurd dat zij niet verantwoordelijk zijn en dat ze naar het CBW moesten." Tim neemt geen genoegen met dit antwoord en vraagt: "In hoeverre is De Eekhoorn schuldig."
"Nou als je daar acht jaar klant bent en je bent alleen maar aan het aflossen, dan kom je op een gegeven moment in een impasse", zegt Hessel. "Als er verder nog van de 95.000 euro nog 24.000 euro open staat, dan blokken zij alle leveringen naar de consument."
Wederom vraagt Tim door: "Gaat dit ook hun verhaal worden?" Een volmondige ja, is het antwoord op deze vraag.

Toch vertelt Hessel dat het niet volledig aan de leveranciers ligt, maar ook zeker niet aan zichzelf. "De coronacrisis is de reden voor problemen. Containers die niet komen, producten die niet worden geproduceerd, het Suezkanaal, dat is gewoon letterlijk een drama." 

€ 250.000 schulden
De hamvraag blijft: gaan de mensen hun geld terugkrijgen? "Op dit moment zijn wij bezig om mensen uit te nodigen. We willen met ze kijken naar een alternatief product. Er zijn ook mensen die hier geen gebruik van willen maken. En dat is hun recht. Maar wanneer het faillissement wordt uitgesproken is er niks meer voor de consument", vertelt de wanhopige ondernemer.

Waarom Living27 in de problemen zit wordt steeds duidelijker voor Tim, maar toch vraagt hij zich af waarom de consumenten dit niet weten. "
Als je 500 mails krijgt, honderden telefoontjes krijgt en personeel hebt die het niet aankunnen, dan moet je gaan kijken waar de hoogste schulden liggen en die liggen bij de leveranciers", legt Hessel uit. De schulden bij de leveranciers en consumenten is nog niet alles. Ook heeft het bedrijf een schuld opgebouwd van een ton bij de belastingdienst door corona. In totaal komt de schulden neer op bijna 2,5 ton. 

Reactie van De Eekhoorn
Tim neemt contact op met Jos de Smit van de De Eekhoorn, om te valideren wat er allemaal gezegd is. Na een uitgebreid gesprek blijkt het dat Jos, die op WhatsApp geblokkeerd is door Hessel, een geheel andere mening heeft over de situatie. Zo vindt hij corona een opmerkelijk excuus, omdat de meubelbranche goede tijden heeft gekend tijdens de coronaperiode.

Daarnaast is het benoemen van het Suezkanaal bijzonder volgens Jos, omdat hij aangeeft dat er maar een aantal containers op de boot stonden die voor vertraging zorgde. Dit kan volgens hem niet de reden zijn van de geldzorgen.

Tevens speelde de problemen bij Living27 al voordat corona in het spel kwam. Het blijkt dat Hessel steeds weer meer producten bestelde dan waar hij krediettechnisch voor verzekerd was. En als hij deze producten kocht betaalde hij de leveranciers niet, maar stopte hij dit geld vermoedelijk in Google Ads. In andere woorden; hij bestelde te veel en betaalde te weinig.

In het nauw
Na het telefonische gesprek met Jos, besluit Tim weer naar Hessel terug te keren. Hij legt uit dat de verhalen niet overeenkomen en wil weer een uitleg.
Hessel verdedigt: "Ik heb letterlijk elke maand mijn facturen betaald. Ik was wel te laat, maar ik betaalde in wezen iedere week facturen. Op een gegeven moment kom je in het nauw, doordat er gewoon te weinig wordt verkocht. Dat kan gebeuren."

Gaandeweg is het krediet van Living27 verlaagd, waar Hessel niets van snapt. Tim denkt wel te weten waarom dit is gebeurd, maar wil het vanuit Hessel zijn mond horen. "Geen kredietverzekeraar wilde het risico meer nemen. Waarom weet ik niet. Dat moet je aan hen vragen", is zijn antwoord.
Plotseling noemt Hessel ook leverancier Zuiver in het verhaal. "Ik had 75.000 euro krediet van Zuiver. En van de zomer ging dat in een keer naar nul. Ook 'plop', ineens."

'Leugenaar'
Tijdens het gesprek blijkt het dat Hessel verhuisd is, na meerdere bedreigingen die hij kreeg van consumenten. Tim wil deze graag zien, omdat hij onraad ruikt. Na een tijdje zoeken vindt Hessel er niet één op zijn tablet. Daarna krabbelt hij wat terug en vertelt dat hij er één via de mail en één via WhatsApp heeft ontvangen.
Een tijdje later wordt het plotseling duidelijk dat niet alleen de bedreigingen de reden waren voor de verhuizing, maar dat hij het huurhuis ook niet meer kon betalen.
Aangezien Hessel in eerste instantie insinueerde dat het enkel en alleen om bedreigingen gaat, concludeert Tim dat hij een leugenaar is.

Probleem (deels) opgelost
Alle de gedupeerden die zich bij BOOS hebben gemeld, zijn in overeenstemming met Hessel doorverwezen naar Living27. Degene die willen mogen een vervangen product komen ophalen. De redactie van BOOS geeft aan dat dit gebeurd is. "Alle gedupeerden die wij naar Hessel hebben doorgestuurd hebben van hem een uitnodiging gekregen. Verschillende mensen hebben hiervan gebruik gemaakt en een vervangend product in de winkel uitgezocht."

Kredietmaatschappij
Wonen360 heeft De Eekhoorn gevraagd of de kredietmaatschappijen tijdens corona strenger voor klanten zijn geworden: “Onze kredietmaatschappij is naar onze mening het afgelopen jaar zeker niet strenger geworden. In het geval van Living27 betrof het ook geen intrekking van de limiet. Living27 verkocht nagenoeg al onze artikelen via dropshipment. De consumenten betaalden via de webshop van Living27 vooruit en Living27 hoefde ons pas te betalen nadat wij geleverd hadden aan de consument."

Jos de Smit vervolgt: "Omdat de tijd tussen het ontvangen van het geld en het moeten betalen langer duurde vanwege de soms langere levertijden zorgde dat alleen maar voor een hogere liquiditeit bij deze firma. Toch liepen de betalingsachterstanden steeds verder op en werd het bedrijf insolvabel. Wij hebben onze vorderingen daarop overdragen aan onze kredietmaatschappij. Het dossier kent helaas alleen maar verliezers: de consumenten, het personeel, de eigenaar van Living27, de leveranciers en de kredietmaatschappij. Wij hebben jarenlang goed zaken gedaan met Living27 maar als de schulden alleen maar oplopen dan ligt een faillissement helaas op de loer."

Kopje onder
Achteraf blijkt het niet de eerste keer te zijn dat Hessel een bedrijf start en kopje onder gaat. Zo heeft de ondernemer zijn hoofd niet boven water weten te houden met de bedrijven: Hessel de Jong Beheer, C.P Living Groningen, H.d.J. Groep én Living27.

Op de website van Living27 is te lezen dat er vanaf 22 september 2021 geen orders meer geplaatst kunnen worden. Vanaf dat moment heeft het bedrijf de mogelijkheid om te betalen op de website geblokkeerd. Bekijk hier de gehele aflevering.Reageren? [email protected]