Met ingang van het nieuwe jaar

'Matrasproducenten en -importeurs wettelijk verplicht afvalbeheerbijdrage te betalen'

Per 1 januari 2022 zijn matrasfabrikanten en -importeurs verplicht afvalbeheerbijdrage te betalen. De Regeling is inmiddels algemeen verbindend verklaard.De overheid heeft aan matrasfabrikanten en -importeurs gevraagd om een duurzame oplossing te bedenken voor de grote berg matrassen die jaarlijks in Nederland worden afgedankt. Vanaf 2019 is daar hard aan gewerkt. Inmiddels is er een regeling die door het Ministerie van I&W algemeen verbindend is verklaard. Afgelopen weekend is deze gepubliceerd in de Staatscourant.

Daarmee worden alle matrasproducenten en -importeurs wettelijk verplicht om per 1 januari 2022 een afvalbeheerbijdrage te betalen voor alle matrassen die zij in Nederland op de markt brengen. Afvalinzamelaars ontvangen een vergoeding voor het recyclen van matrassen. Dit gaat via een portal van MRN. Doel is om in 2028 minimaal 75% van alle afgedankte matrassen in ons land te recyclen.

Per jaar worden er in Nederland zo’n 1,6 miljoen matrassen afgedankt. Een groot deel ervan wordt verbrand. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar leidt ook tot verlies van kostbare materialen en grondstoffen. De vijf grote matrasproducenten (Beter Bed, Hilding Anders, Ikea, Koninklijke Auping en Swiss Sense) hebben een structurele oplossing voor dit urgente probleem ontwikkeld door stichting MRN op te richten.

Het uiteindelijke doel van MRN is om de matrassenindustrie volledig circulair te maken en verspilling van waardevolle grondstoffen tegen te gaan.

Meer informatie:
MRN
www.mrn.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven