Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik de Jong, medeoprichter van Plancker, reist heel de wereld over:

"Op zoek naar bijzondere houtsoorten voor interieurspecialisten en -architecten"

Bij Plancker reizen ze de hele wereld over om de meest bijzondere houtsoorten te verzamelen en klaar te maken voor de interieurspecialisten en -architecten in Nederland. Het negen man sterkte team zet zich in om het vernietigen van oud hout tegen te gaan. Vakkundig maken ze het klaar voor een tweede leven. Het bedrijf verfraait interieur en exterieur met historisch hout met een verhaal.

Het idee begon een decennium geleden, toen medeoprichter Erik de Jong nog werkte als agent voor een importeur van plaatmateriaal en hardhout. De ene na de andere klant was op zoek naar gebruikt steigerhout. Toentertijd had Jaap van Heteren, zijn huidige compagnon, dit al veel op voorraad liggen. Zo is het balletje gaan rollen.


Erik de Jong.

Bullseye
Al snel bleek de onderneming een schot in de roos te zijn. "Binnen een jaar verkochten we een volle vrachtwagen per week", vertelt Erik. "
Na een tijdje wilden we ook meer dan alleen steigerhout aan kunnen bieden. Toen hoorden we voor het eerst van Barnwood. In onze zoektocht kwamen we in Oostenrijk terecht. Daar vonden we precies wat we zochten." Barnwood is hout dat gebruikt werd voor het bekleden van barns (schuren). Vaak is het hout al decennia oud voordat het gekapt wordt. Vervolgens heeft het 100 tot 200 jaar als barn gefunctioneerd.

Bouwfactor en Plancker
In 2015 zijn Erik en Jaap begonnen met Bouwfactor, waarmee ze vrijwel uitsluitend de houthandel in België en Nederland bedienen. Pas in 2019 richtten ze samen Plancker op, waarbij meubelmakers, interieurarchitecten en aannemers de doelgroep zijn. "Klanten maken van alles van ons hout, zoals gevelbekleding, vloeren, wandbekleding, tafelbladen of zelfs spiegellijsten. Het is een mooi product voor iedereen die unieke houten producten wil maken."



Onderscheidend
Er zijn volgens Erik veel verschillende bedrijven die ongeveer hetzelfde als zij doen, maar toch onderscheidt Plancker zich graag van de menigte. "Alles wat speciaal is past bij ons. Wij gaan niet voor het standaard hout, zoals MDF. Elke houtsoort van ons heeft een verhaal en is uniek."

Voor de pandemie gingen Erik met zijn compagnon Jaap regelmatig op reis om nieuwe houtproducten te zoeken over heel de wereld. Hij geeft het Canadese barnwood als voorbeeld, dat te verkrijgen is bij Plancker. "Via via kwamen we terecht bij iemand die het hout van oude schuren verzamelt. Hij laat het behandelen door Amish, die het vervolgens klaar maken voor export."

Tevens verzamelt het bedrijf uit Gorinchem hout uit onder andere Kroatië, Polen, Georgië, Canada, Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk, Wit-Rusland én Nederland. Plancker heeft namelijk een samenwerking met Staatsbosbeheer. Na het verzamelen, wordt het hout geborsteld, geschaafd en professioneel klaargemaakt voor de interieurbouw.



De cirkel is rond
Erik en Jaap zijn begonnen als houtliefhebbers. Voornamelijk de 'look' was hun belangrijkste drijfveer. Pas na een tijdje kwam het besef dat ze ook nog eens circulair bezig waren. Naast het feit dat al het hout recyclebaar is, heeft het materiaal een relatief korte groeicyclus. "Hout levert een zeer positieve bijdrage aan het opslaan en reduceren van CO2. Bomen zijn namelijk in staat om CO2 uit de lucht te halen en slaan dit vervolgens op. Een volwassen naaldboom slaat bijvoorbeeld al zo'n 700 kg per m3 op", legt Erik uit.

Oosterburen
Nu al redelijk wat harten in de lagenlanden warm lopen voor het bijzondere hout, wordt het langzaam maar zeker tijd om de pijlen op buurlanden te gaan richten. "Langzaam maar zeker zijn we ons aan het voorbereiden om de Duitse markt te betreden. Zo hebben we het afgelopen jaar de markt in kaart gebracht."

Toch is er in Nederland nog genoeg winst te behalen volgens Erik. "Er zijn nog veel interieurspecialisten en -architecten waar we nog geen contact mee hebben. We kijken er naar uit om ook voor deze mensen klaar te staan, om samen bijzondere projecten te realiseren. We verwachten de komende vier jaar nog een stevige groei. Volgend jaar willen we met Plancker zo’n 35 a 40% groeien."


Meer informatie:
Plancker
Avelingen-West 41-43
4202 MS Gorinchem
0184 - 234 810
[email protected]
www.plancker.nl