'Sterke prijsstijging leidt tot hoge omzetgroei in vloerenmarkt'

De wereldwijde vloerenmarkt zal de daling van vorig jaar van ongeveer 6% meer dan goedmaken, met een omzetstijging van meer dan 15% dit jaar. De toegenomen vraag werd echter tegelijkertijd verhinderd met knelpunten in het aanbod, wat enerzijds de prijzen opdreef, maar anderzijds de verkoop slechts marginaal verhoogde (+4,2%), zo blijkt uit een nieuwe studie van Interconnection Consulting (IC).


Foto ter illustratie: Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime

Hoewel de voorspelling voor 2021 zeer positief is, zou het optimisme ernstig kunnen worden afgeremd door knelpunten in de aanvoer van grondstoffen, aldus de studie. De VS is de leidende markt met een omzet van 27,4 miljard euro, gevolgd door China 20,4 miljard en India 19,4 miljard euro. India loopt echter voorop op het gebied van verkoop, met een wereldwijd aandeel van 36,4%, vóór China 30,8% en de VS 12,7%.

Door de gevoelige prijsstijgingen zullen de jaarlijkse omzetcijfers tot 2024 ook meer stijgen dan de omzetgroeiprognoses. Zo wordt voor de VS tot 2024 een jaarlijkse omzetstijging van 10,6% verwacht. Voor India is de prognose nog hoger, met een omzetstijging van 13,1% per jaar. De verkoop zal in dezelfde periode echter met slechts 1,7% per jaar in de VS en met 7,3% per jaar in India toenemen.

Keramische tegels
Keramische tegels zijn wereldwijd de meest populaire vloerbedekking met een verkoopaandeel van 42,5%, gevolgd door elastische vloerbedekkingen (16,0%) en laminaat (14,6%). Laminaat (+7,6%) zal dit jaar van alle productgroepen de grootste omzetgroei realiseren. Het verschil in omzet is kleiner. Keramische tegels zijn goed voor ongeveer 20% van de omzet, op de voet gevolgd door hout/parketvloeren met een aandeel van 17,1%. Pas dan volgen elastische vloerbedekkingen.

Ook in de afzonderlijke regio's zijn er verschillen. In India nemen keramische tegels met 56,7% het leeuwendeel voor hun rekening. In het Midden-Oosten is er een groei trend naar houten/parketvloeren. De trend voor eco-materialen zal aan kracht blijven winnen, vooral in West-Europa, zo blijkt uit het onderzoek. De belangrijkste wereldspelers zijn Amtico, Beaulieu, Gerfloor, Hamberger Flooring, Forbo, Interface, Junckers Kaerhs, Kronospan, Mohawk, Parador, Shaw Floors, Tarkett, The Dixie Group.

Bron: Interconnection Consulting (IC)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven