Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland importeert voor 1,135 miljard euro aan meubelen uit China

De invoerwaarde van goederen uit China bedroeg 44,6 miljard euro in 2020. In termen van waarde is China met een aandeel van 10,5 procent na Duitsland onze tweede handelspartner voor de invoer van goederen. In totaal importeerde Nederland voor 1,135 miljard euro aan meubelen uit China

Top tien importproducten vanuit China
Invoer uit China flink toegenomen
De invoer uit China groeide de laatste drie decennia veel harder dan de totale goedereninvoer in ons land: in 1990 kwam nog 0,6 procent van de ingevoerde goederen uit China, dertig jaar later is dat 10,5 procent. Nederland is daarbij een toegangspoort naar Europese markten. Van de 44,6 miljard euro aan goederen die Nederland in 2020 uit China invoerde is ongeveer twee derde bestemd voor wederuitvoer (naar andere landen). Die goederen verlaten ons land weer in (vrijwel) onbewerkte staat, maar zijn wel tijdelijk in eigendom geweest van bedrijven of personen in Nederland.

Daarnaast wordt ook nog voor 38 miljard euro aan Chinese producten doorgevoerd, zonder dat ze daarbij eigendom zijn geweest van een in Nederland gevestigd bedrijf of persoon. China is met een aandeel van 40 procent de belangrijkste partner van Nederland voor inkomende doorvoer. Inclusief deze doorvoer bedraagt de invoer uit China bijna 83 miljard euro.Invoer uit China in eerste helft 2021
In het eerste halfjaar van 2021 was de goedereninvoer uit China ruim 11 procent hoger dan in dezelfde periode van 2020. Daarmee blijft groei van de invoer uit China achter bij de totale importgroei (17 procent). Dat de invoer vanuit China achterblijft heeft te maken met stijgende handelsprijzen die zijn doorberekend als gevolg van fors hogere olieprijzen in het eerste halfjaar van 2021.

Bron: CBS

Publicatiedatum: