Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fedustria pleit voor topprioriteiten uitvoering beleid:

'Loon- en energiekosten beperken én krapte op de arbeidsmarkt aanpakken’

Thema’s die rechtstreeks aan de kosten van de bedrijven raken, zoals de loon- en energiekosten, liggen de bedrijfsleiders uit de textiel-, hout- en meubelindustrie het nauwst aan het hart, op de voet gevolgd door de bekommernissen om de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Zo blijkt uit een recente rondvraag van Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, bij haar leden van de Raad van Bestuur.


Fa Quix van Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie.

De loonkoststijgingen dreigen te ontsporen
De loonkosten blijven bij uitstek de grootste bekommernis van de lidbedrijven van Fedustria. Maar liefst 88 % van de bevraagde bedrijfsleiders vindt dit belangrijk, en wenst meer bepaald een verdere loonkostenverlaging via een (verdere) vermindering van de patronale sociale lasten, zoals die al gestart werd met de ‘taxshift’. De snel oplopende inflatie over de periode 2021-22 zal leiden tot een indexeringskost van om en bij de 4 à 5 % in plaats van de 2,8 % die in de loonnorm begin dit jaar werd berekend. Fedustria herhaalt haar eerder voorstel van ‘een centenindex’, waarbij vanaf een zeker loonniveau alleen het nominale indexbedrag van dat afgesproken loonniveau wordt toegevoegd, ongeacht de hoogte van de nominale lonen. In elk geval moet in de toekomst de loonnorm behouden blijven en strikt toegepast worden om verdere loonkostenontsporingen te vermijden.

De hoge energiekosten ondermijnen de rendabiliteit
Voor 82 % van de bevraagde bedrijfsleiders zijn de hoge energiekosten een grote zorg, juist omdat het een zwaar doorwegende en snel stijgende kost is. Fedustria vraagt dan ook aan de overheden dat zij dringend zouden ingrijpen om prijsstijgingen te beperken. Hierbij aansluitend maken vele bedrijven zich zorgen over de stroombevoorrading: 70 % ligt wakker van de kernuitstap. Zij onderschrijven de stelling dat minstens de jongste 2 kerncentrales nog minimum 10 jaar zouden openblijven, precies om ervoor te zorgen dat de energiebevoorrading verzekerd en betaalbaar blijft. We moeten ons behoeden voor een té ambitieus klimaatbeleid dat de industriële welvaartscreatie ondermijnt.

De krapte op de arbeidsmarkt gericht aanpakken
76 % van de bevraagde bedrijfsleiders pleit voor een grotere activering van de werkzoekenden én een activering van de grote groep niet-actieven op arbeidsleeftijd. Die laatsten vormen een grote groep, en dus mogelijk potentieel, maar blijken zeer moeilijk te motiveren. Een bijkomende piste om de arbeidsmarkt ruimte te geven, is de bevordering van selectieve economische migratie; deze werd aangegeven door 60 % van de bevraagden.

Fa Quix, directeur-generaal van Fedustria: “In het algemeen zijn de bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelindustrie van mening dat het aanpakken van de stijgende loon- en energiekosten, het verzekeren van de energiebevoorrading evenals het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt, het meest urgent zijn. Het beleid moet zich concentreren op deze topics die écht belangrijk zijn voor de bedrijven.”

Meer informatie:
Fedustria
www.fedustria.be 

Publicatiedatum: