Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

‘Actieplannen nodig tegen ondermijning en cybercriminaliteit’

Er moeten meerjarige actieplannen komen voor de aanpak van ondermijning en cybercriminaliteit. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland met het oog op de behandeling van de begroting van Justitie en Veiligheid deze week in de Tweede Kamer. Ook moet er een schuldeisersregeling komen gericht op corona.


Syda Productions | Dreamstime

Pakkans omhoog
Een ‘deltaplan ondermijning’ moet leiden tot betere samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, onder meer door betere informatie-uitwisseling over criminele praktijken. Daarnaast moet de pakkans omhoog. Het deltaplan met bijbehorende financiën zou meerdere kabinetsperioden moeten beslaan, aldus de VNO, ondernemersvereniging, met brancheorganisaties en bedrijven als lid. 

Informeren over hacks
Ook cybersecurity vraagt om een centrale en meerjarige aanpak. Bedrijven moeten veel sneller geïnformeerd worden over kwetsbare of gehackte ict-systemen. ‘Juridische hobbels die dit in de weg staan moeten met spoed worden opgelost.’ Investeringen in de kennis en capaciteit bij politie en justitie zijn nodig.

Schuldeisers
Voor met name mkb-bedrijven die zijn getroffen door de coronamaatregelen zou er een ‘corona-WHOA’ (Wet homologatie onderhands akkoord) moeten komen. Via een quickscan wordt dan vastgesteld of schulden het gevolg zijn van de coronacrisis, en of de onderneming levensvatbaar is na sanering. Is dat zo, dan kan een ‘onderhands’ schuldeisersakkoord worden opgesteld. Daarnaast zouden de griffierechten die ondernemers betalen moeten worden verlaagd.

Achterstand bij AP
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft meer mensen en middelen nodig, specifiek voor de vergunnings-, goedkeurings- en voorlichtingstaken. Daar is nu sprake van een achterstand. ‘Het bedrijfsleven heeft hier grote last van. Trajecten duren vaak jaren’, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland.

Meer informatie:
VNO-NCW
www.vno-ncw.nl

Publicatiedatum: