Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opnieuw stijging van recyclingpercentage verpakkingen

In 2020 is 82 procent van de verpakkingen in Nederland gerecycled. Vooral de recycling van plastic verpakkingen steeg fors, van 54 naar 66 procent. Dat zal volgend jaar echter sterk veranderen, volgens Afval Online.

Het coronajaar zette de afvalverwerkingsketen door een toename van ingezamelde hoeveelheden op scherp. Wel werden mooie resultaten geboekt, zoals meer glasrecycling en een groter aandeel ingezameld oud papier en karton (OPK)  waarmee de tekorten aan materiaal in die keten kon worden aangevuld. Dat constateert Afvalfonds Verpakkingen directeur Hester Klein Lankhorst in de publieksversie van de Monitor Verpakkingen 2020.

Tegelijkertijd waarschuwt ze voor wat komen gaat. “Het is natuurlijk prachtig dat de hoeveelheid van onze ingezamelde verpakkingen toeneemt, maar het ligt in de lijn der verwachting dat dit ook weer zal afnemen als mensen minder thuiswerken.”


Foto ter illustratie: Galina Samoylovich | Dreamstime

Resultaten
Op hout na noteerden alle stromen hogere recyclingpercentages dan in 2019. Vooral de recycling van kunststof verpakkingen valt op. Dit steeg met 12 procentpunten van 286 kton in 2019 naar 368 kton in 2020 (waarbij er in 2020 26 kton meer aan plastic verpakkingen op de markt werd gebracht). Het Afvalfonds schrijft de stijging toe aan de toegenomen thuisconsumptie vanwege corona en de verwerking van voorraden.

Bij papieren en kartonnen verpakkingen steeg zowel het aandeel ingezameld papier sterk, als het aandeel dat op de markt werd gebracht, waardoor het recyclingpercentage gelijk bleef. De stijging van het percentage gerecyclede glazen verpakkingen is volgens het Afvalfonds het gevolg van meer thuisconsumptie (vanwege de coronamaatregelen) en mogelijk ook beter inzamelgedrag. De recycling van metalen verpakkingen bleef gelijk. Bij houten verpakkingen valt op dat de hoeveelheid op de markt gebrachte verpakkingen sterk daalde van 657 kton naar 520 kton. De hoeveelheid gerecyclede houten verpakkingen daalde met 100 kton naar 354 kton, waardoor het recyclingpercentage met 1 procentpunt daalde.

Bron: Afval Online

Publicatiedatum: