Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hier zijn de meeste bouwmarkten te vinden

De provincie Noord-Brabant telt volgens het Handelsregister met 250 bouwmarkten het grootste aantal vestigingen. 19,4 procent van alle bouwmarkten is in deze provincie gevestigd. Flevoland heeft met 27 bouwmarkten het kleinste aantal vestigingen. De provincie Noord-Holland telt met 20.632 inwoners per vestiging het grootste aantal inwoners per bouwmarkt. In Friesland is het aantal inwoners per bouwmarkt (6786) het kleinst. Het landelijk gemiddelde komt uit op 13.557 inwoners per bouwmarkt.Ontwikkeling aantal bedrijven en vestigingen
Momenteel (november 2021) staan in het Handelsregister van de Kamers van Koophandel 1.289 bedrijfsvestigingen in Nederland met als hoofdactiviteit 'bouwmarkt' ingeschreven (SBI-code 47528), waarvan 793 als hoofdvestiging of zelfstandige vestiging. Van alle ingeschreven bouwmarkten zijn er 1.285 economisch actief. Economisch actief betekent dat er in deze ondernemingen ten minste 15 uur per week wordt gewerkt en daarmee deelneemt aan het economisch verkeer. Economisch actief impliceert dat de onderneming aan het economisch verkeer deelneemt. Een pensioen B.V. is een voorbeeld van een bedrijf dat niet economisch actief is. Een bedrijf kan meerdere vestigingen hebben. Onderstaand figuur toont de ontwikkeling van het aantal bedrijven en het aantal vestigingen van bouwmarkten volgens cijfers van het CBS.


Ontwikkeling aantal bedrijven en vestigingen van bouwmarkten per jaar volgens het CBS (voorlopige cijfers*).

Over de afgelopen vijf jaar laat zowel het aantal bedrijven als het aantal vestigingen een afname zien. Het aantal bedrijven met als hoofdactiviteit “bouwmarkt” is de afgelopen vijf jaar met 15,4 procent afgenomen van 780 in het jaar 2016 tot 660 in het jaar 2021. In het lopende jaar 2021 is er vooralsnog geen sprake van een verdere afname van het aantal bedrijven. Het aantal vestigingen is in dezelfde periode afgenomen met 12,3 procent, van 1.305 in het jaar 2016 tot 1.145 in het jaar 2021.
Sinds het jaar 2011 is zowel het aantal bedrijven als het aantal vestigingen van bouwmarkten ieder jaar afgenomen.

Onderstaand figuur toont de procentuele mutatie per jaar van het aantal bedrijven en het aantal vestigingen van bouwmarkten volgens cijfers van het CBS. 

Procentuele mutatie aantal bedrijven en vestigingen van bouwmarkten per jaar volgens het CBS (voorlopige cijfers*).

Provincies
De provincie Noord-Brabant telt met 250 bouwmarkten het grootste aantal vestigingen. 19,4 procent van alle bouwmarkten is in deze provincie gevestigd. Flevoland heeft met 27 bouwmarkten het kleinste aantal ondernemingen.

De provincie Noord-Holland telt met 20.632 inwoners per vestiging het grootste aantal inwoners per bouwmarkt. In Friesland is het aantal inwoners per bouwmarkt (6786) het kleinst. Het landelijk gemiddelde komt uit op 13.557 inwoners per bouwmarkt. Onderstaande figuur toont de ranglijst van het aantal inwoners per bouwmarkt per provincie.


Aantal inwoners per bouwmarkt per provincie.

Nevenactiviteiten
Uit een analyse van de geregistreerde nevenactiviteiten van bouwmarkten in het Handelsregister blijkt dat de meest voorkomende nevenactiviteit te vinden is in de categorie dierenwinkels. 6,4 procent van de bouwmarkten heeft als nevenactiviteit 'winkels in dieren, dierbenodigdheden en hengelsportartikelen'. Ruim vier procent van de bouwmarkten heeft als nevenactiviteit een groothandel in bouwmaterialen met een algemeen assortiment. Daarnaast komen bouwbedrijven, bloemenwinkels en winkels in ijzerwaren en gereedschap frequent voor als nevenactiviteit van bouwmarkten.

Omgekeerd zijn er ook ondernemingen met een andere hoofdactiviteit die de SBI-code 47528 (bouwmarkten) als nevenactiviteit hebben. Er zijn 602 ondernemingen die bouwmarkten als nevenactiviteit hebben. Van de ondernemingen die bouwmarkten als nevenactiviteit hebben betreft het in ruim 21 procent van de gevallen bedrijven in de categorie groothandel in bouwmaterialen met een algemeen assortiment. Daarnaast komen bouwmarkten als nevenactiviteit veel voor bij bouwondernemingen.

89% van de ondernemers is man
Van de geregistreerde bouwmarkten waarvan het geslacht van de eigenaar bekend is staat 89 procent geregistreerd op naam van een man. Slechts 11 procent van de ondernemingen staat op naam van een vrouw.

Rechtsvormen
De meest voorkomende ondernemingsvorm onder bouwmarkten is een besloten vennootschap. 76 Procent van alle bouwmarkten betreft qua rechtsvorm een besloten vennootschap. 13 procent van de bedrijfsvestigingen is een vennootschap onder firma en 10 procent is een eenmanszaak. Een eenmanszaak kan overigens wel personeel in dienst hebben.

Type vestiging
Vier procent van de vestigingen betreft een hoofdvestiging en 39 procent is een filiaal van een hoofdvestiging (nevenvestiging). De meerderheid, 57 procent van de ondernemingen in de branche, betreft zelfstandig opererende vestigingen. Filiaalvorming (hoofd- en nevenvestigingen) komt redelijk veel voor onder bouwmarkten.

Bron: Structuurrapport Bouwmarkten 2021

Publicatiedatum: