Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Vanaf morgen mondkapjes weer verplicht in woonwinkels

"Nutteloos om dit in woonwinkels toe te passen"

De maatregelen tegen het coronavirus worden vanaf morgen, zaterdag 6 november aangescherpt. Een van de nieuwe regels is een oude bekende, mondkapjes dragen in winkels en openbare gelegenheden. Voor het virus is het nodig, vindt de regering, maar wat vindt de woonbranche ervan? De meeste geluiden onder de woonondernemers zijn hetzelfde: "Nutteloos en waarom wij?" Ook Corné van Waay van de gelijknamige interieurzaak is een van de  velen die zichzelf afvraagt waarom mondkapjes in de winkels. "De besmettingen worden niet in de winkels opgelopen. Zeker niet in de woonwinkels. Er is meer dan voldoende afstand tijdens gesprekken (mogelijk), maar ook de hoeveelheid mensen in de showroom valt mee. En als de overheid dan de regels wilt aanscherpen voor de retail, doe dan een maximaal aantal aan bezoekers."

Ook voor het personeel vindt hij het erg vervelend. "Klanten komen hier voor een korte periode binnen, dat valt nog te overzien, maar het personeel loopt meer dan acht uur per dag met het mondkapje op."
Al met al mag het de gemoedstoestand niet drukken in zijn woonwinkel. "Ik voorzie een beetje eenzelfde effect als vorig jaar. Want naast de mondkapjes wordt thuiswerken ook weer geadviseerd. Mensen zitten weer meer thuis en willen wat veranderen in het interieur omdat ze er op uitgekeken raken. Kortom, ik zie het nog geen negatieve invloed hebben voor de opkomst naar de winkel. Er zullen zeker enkele zijn waar nu de drempel hoger voor ligt, maar dit zal niet de meerderheid zijn." 

Kenger Meubelen
Aan de andere kant van Nederland denkt Fatih Kenger van Kenger Meubelen er ook het zijne van. "Het is lastig om met mondkapjes op klanten goed te adviseren en te begrijpen. De mimiek is minder zichtbaar, juist bij het samenstellen van een interieur is het belangrijk om emoties te zien. Het geeft daarnaast ook een afstandelijke verhouding met de klanten." 

Hij ziet de urgentie van de kapjes nog niet direct in. "Er zijn zoveel sectoren waar het harder nodig is, dan in de retail. Het is belachelijk dat wij hier de dupe van worden, de retail heeft het al niet makkelijk gehad eerder dit jaar." Daarmee doelt hij op de eerdere verplichte sluiting van winkels begin dit jaar. "Afhalen was toen de enige optie, maar een heel interieur verkocht je niet via de afhaal." 

Tot wanneer de maatregel in eerste instantie geldt is nog niet bekend. Het demissionair kabinet kijkt over twee weken weer of de plicht eraf kan. Corne van Waay ziet het nog niet gebeuren: "Het is koffiedik kijken".


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven