Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IKEA verdeelt € 110 miljoen onder werknemers

Het moederbedrijf van IKEA Nederland, Ingka Group, keert wereldwijd eenmalig 110 miljoen euro uit aan haar circa 170.000 medewerkers. Met deze gift wil IKEA haar medewerkers bedanken en belonen voor de buitengewone inzet en wendbaarheid tijdens de coronapandemie.

Voor IKEA Nederland komt dat uit op ruim 4,5 miljoen euro voor ongeveer 6000 medewerkers. Een eenmalige gift die kan oplopen tot een brutobedrag van 850 euro. Daarnaast blijft IKEA Nederland investeren in verbetering van arbeidsvoorwaarden. Zo is er deze week in de cao-onderhandelingen met de vakbonden een positief onderhandelingsresultaat bereikt over het totaalpakket waarin, naast pensioen en een eerlijke loonontwikkeling voor iedereen, stevig wordt ingezet op een betere werk-privé balans en meer inclusieve verlofregeling.Toewijding en daadkracht
Ingka Group laat weten dat de snelle omschakeling naar e-commerce tijdens de lockdowns en de aanpassing van de winkels om een veilige omgeving te creëren voor klanten en personeel, nooit mogelijk was geweest zonder de inzet en daadkracht van al haar medewerkers. Met de eenmalige gift toont Ingka Group haar waardering hiervoor. De gift staat los van bestaande personeelsregelingen, zoals de jaarlijkse resultaatsdeling 'One IKEA Bonus', het 'Tack' loyaliteitsprogramma ter aanvulling van de pensioenopbouw en de standaard 'dertiende maand'.

Nieuwe cao-afspraken
IKEA blijft daarnaast investeren in verdere verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Zo is deze week in de cao-onderhandelingen met vakbonden W.I.M. en FNV Handel een positief onderhandelingsresultaat bereikt voor alle medewerkers van IKEA Nederland. Naast een tweejarige overgangsregeling voor pensioen, zijn IKEA en de vakbonden 2% loonstijging overeengekomen voor iedereen, met een ondergrens van 40 cent per uur. Voor een groot deel van de medewerkers loopt de loonstijging daarmee op tot maximaal 3,7%. IKEA en de vakbonden verwachten hier zoveel mogelijk medewerkers mee tegemoet te komen in de stijgende kosten voor levensonderhoud.

Inclusieve cao
Naast loon en pensioen zijn in het totaalpakket ook afspraken gemaakt over een betere werk-privé balans met bijvoorbeeld ruimere inspraak van medewerkers op de invulling van werkroosters. Ook kent de nieuwe cao een meer inclusieve verlofregeling. IKEA wil dat al haar medewerkers zich thuis voelen binnen de organisatie en wil dat ook binnen de cao goed regelen. De verschillende soorten partnerschap en gezinssamenstellingen in de huidige maatschappij moeten dezelfde mogelijkheden hebben tot verlof. Aanvullend wordt ook gendertransitieverlof opgenomen in de cao en wordt het geboorteverlof (partnerverlof) aangevuld tot 100% voor de duur van vijf weken. Het cao-onderhandelingsresultaat ligt momenteel ter stemming voor bij de vakbondsleden. De nieuwe cao loopt van 1 oktober 2021 tot 1 oktober 2022. Een overzicht van de belangrijkste gemaakte afspraken is te lezen onderaan dit nieuwsbericht.

Goed werkgeverschap
Paul de Jong, CEO van IKEA Nederland: "Door de langdurige winkelsluitingen in Nederland hebben we een zware tijd achter de rug. We hebben minder omzet gedraaid en versneld moeten investeren in e-commerce. Deze omstandigheden mogen nooit ten koste gaan van goed werkgeverschap, want onze mensen zijn het hart van onze organisatie. We zijn erg dankbaar voor de inzet en wendbaarheid die zij keer op keer laten zien. We blijven verder groeien in Nederland en doen dat maar al te graag met nieuwe mensen die even betrokken en daadkrachtig zijn als alle bestaande collega's. Daar hoort bij dat we blijven investeren in goede, inclusieve arbeidsvoorwaarden en een eerlijke loonontwikkeling voor iedereen."Meer informatie:
IKEA
www.ikea.com

Publicatiedatum: