Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Return to Sender & Den Hollandsche Gedenktekens lanceren urn-vaas

Oprichter Katja Schuurman wil het leven vieren

Wie aan een urn denkt, denkt hoogstwaarschijnlijk niet direct aan iets vrolijks en kleurrijks als bloemen. Bloemen symboliseren liefde, de herinnering en het leven. Het leven dat na het overlijden van een dierbare zo wordt gemist. Maar ook een leven vol herinneringen die het verdienen om gevierd te worden. Het resultaat van die gedachte is de Urn BLOOM. by Return To Sender. 


Katja Schuurman, oprichter van Return to Sender.

Urn BLOOM
Een urnen collectie By Return to Sender in samenwerking met Den Hollandsche Gedenktekens. Beide bedrijven streven naar een mooie, liefdevolle en persoonlijke vorm van gedenken. Waar Return to Sender weet hoe men in andere werelddelen tegen de dood aankijkt, heeft Den Hollandsche Gedenktekens ervaring met persoonlijke vormen van gedenken. De twee bundelden hun kracht en vinden het hoog tijd om verandering te brengen in de manier waarop we in het westen tegen de dood aan kijken. Samen lanceren de twee daarom op 25 oktober 2021 een prachtige kleurrijke urnen collectie. En niet zomaar een collectie urnen. Nee, het zijn heuse urn- vazen geworden. Juist ja, een collectie urnen die je ook als vaas voor bloemen gebruikt. En dat is, als je er even over nadenkt, eigenlijk veel mooier dan het in eerste instantie misschien klinkt.

Het leven vieren
“In veel landen staan het leven en de dood veel dichter bij elkaar dan in onze westerse samenleving”, vertelt Sophie van Return to Sender. “In veel landen is de dood onderdeel van het leven en daarmee mooi en geaccepteerd. Bij het overlijden van een dierbare wordt het leven veelal uitbundig 'gevierd'. Met muziek, dans en bonte kleuren. Dat staat in schril contrast met hoe het er hier bij ons aan toegaat.”

‘Het leven vieren’ was dan ook de aanleiding voor de Urn BLOOM.: een urn, waarbij naast ruimte voor as, ook ruimte is voor bloemen. Uiteraard is over de constructie goed nagedacht. “In het onderste gedeelte is er ruimte voor as van een dierbare. Een ruimte die veilig en subtiel kan worden afgesloten, en in het bovenste gedeelte is er ruimte voor bloemen”, legt Martijn van der Veen, mede-eigenaar van Den Hollandsche Gedenktekens uit.

Inspiratie
Hoe Return to Sender en Den Hollandsche Gedenktekens op het idee kwamen van deze bijzondere urn-vazen? Heel simpel. Return to Sender – het merk dat als onderdeel van haar missie heeft ‘door vrouwen, voor vrouwen’ - werkt al jaren samen met vrouwen in Thailand die daar met de hand, de prachtigste vazen maken.

Deze vrouwen, maar ook andere vrouwen in de ontwikkelingslanden waar Return to Sender mee samenwerkt, vormden samen de inspiratie voor de Urn BLOOM. Eén ding hadden al die landen namelijk gemeen: het leven van een overledene wordt groots gevierd.

Taboe
Katja Schuurman, oprichtster van Return to Sender, legt uit: “Natuurlijk vind ook ik het lastig om de dood als onderdeel van het leven te zien. Toch voel ik hoe belangrijk het is om niet te doen alsof de dood niet bestaat. Elke cultuur gaat anders om met de dood. In veel Aziatische landen zag ik dat er, in tegenstelling tot hier in het westen, in veel mindere mate taboe rust op de dood. Neem Thailand, waar de Urn BLOOM. wordt gemaakt. Daar wordt de dood gezien als een overgang naar de geestenwereld. De manier waarop de nabestaanden tijdens de crematie met de overledene omgaan, draagt in hun geloof bij aan hoe die overledene gereïncarneerd zal worden. Bij crematies wordt daarom veel gebeden, gemediteerd en worden er veel bloemen als offer gebracht, wat zorgt voor een positief karma voor de overledene.

Dat vonden we zo mooi - waarop het idee van de Urn BLOOM. by Return to Sender & Den Hollandsche ontstond. Met dit mooie product hopen we de dood hier in het westen een beetje meer benaderbaar en bespreekbaar te maken. En een product dat zowel de dood, als het leven vertegenwoordigt, dat is toch prachtig?”

Bijzonder detail: zoals bij alle producten van Return to Sender - wat letterlijk ‘terug naar de maaksters’ betekent - help je bij het aanschaffen van een urn-BLOOM. meteen de vrouw die jouw unieke kunstwerk gemaakt heeft. Katja: “De opbrengst van een urn-vaas gaat ook echt naar de maker van jouw urn-vaas. Zo maak je niet alleen jezelf blij, maar ook een andere vrouw, die daardoor weer aan een betere toekomst voor zichzelf en haar familie kan werken.” 

Meer informatie:
Return To Sender
www.returntosender.nl

Publicatiedatum: