Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vocht in huis kan voor veel problemen zorgen

Een goede luchtvochtigheid in huis is belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je je beter voelt, dat je beter kunt slapen en dat je zelfs minder snurkt. Maar een goede luchtvochtigheid is ook beter voor je meubels, je vloeren en zelfs de bedrading in je huis. Wat nu als de luchtvochtigheid te laag is? Dan kun je mooie planten neerzetten en, in geval van ernstige droge lucht, zelfs een vernevelaar plaatsen. Je merkt het al snel als de luchtvochtigheid weer is zoals deze moet zijn. Maar wat als het juist te vochtig is in je huis? Dan moet je, helaas, overgaan tot meer serieuze maatregelen.Wat als je huis te vochtig is?

Een te vochtig huis kan voor veel problemen zorgen. Denk dan als eerste aan gezondheidsproblemen. Vocht zorgt voor schimmel en schimmel zorgt voor minieme sporen in de lucht die (ernstige) luchtwegproblemen kunnen veroorzaken. Maar er is meer. Vocht in de muren kan de muren ernstig aantasten. Ook plinten, vloeren, plafonds, stopcontacten en bedrading kunnen aangetast worden, met alle gevolgen van dien. Vochtige muren behandelen is echter geen klusje voor de doe het zelver, hoe handig je ook bent. Je kunt hiervoor beter een professional inschakelen. Hij zal eerst de oorzaak van het vocht in je muren achterhalen en dan de problemen verhelpen. Je weet dan zeker dat de vochtproblemen op de juiste manier worden verholpen en dat je, in de toekomst, geen last meer zult hebben van vocht in je huis.

Is het vocht vooral in de kelder te vinden?
Dan is de kans groot dat je te maken hebt met kelderlekkage. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals problemen met de waterleiding of afvoerbuizen, hevige regenval of grondwater. Het maakt in feite niet uit hoe de ellende ontstaat, het is vooral van belang dat de problemen worden verholpen en dat de kelder weer droog wordt. Je kelder waterdicht maken is ook een klus voor de professional. Want het is niet alleen belangrijk dat de kelder weer droog wordt, het is ook van belang dat de exacte oorzaak wordt gevonden om zo problemen in de toekomst te voorkomen.

Wat kan je zelf doen om vochtschade in je huis te voorkomen?
Het is belangrijk om alert te blijven. Zie je een vochtkring op de muur? Ontdek je een plas water in de kelder? Probeer dan direct te achterhalen waar dat vocht vandaan komt. De oorzaak kán heel eenvoudig te verhelpen zijn. Bijvoorbeeld een omgevallen emmer water in de kelder. Het is dan een kwestie van goed laten drogen en weer door te gaan. Kom je er niet direct achter waar het vocht vandaan komt? Neem dan contact op met een professional.

Loopt het water langs je muren naar beneden of komt het zelfs uit je stopcontacten? Dan is het natuurlijk van essentieel belang dat er zo snel mogelijk iemand komt kijken en de boel herstellen. Je kunt dan zelf de stroom van dit stopcontact halen om kortsluiting te voorkomen. Je zet hiervoor de betreffende stop in de meterkast uit.

Wat kun je doen om vochtschade te herstellen?
Is de vochtschade in je huis hersteld door de experts? Dan kun je zelf aan de gang. De kans is groot dat er opnieuw geschilderd of behangen moet worden of dat plinten en zelfs vloeren moeten worden vervangen. Wacht met actie ondernemen tot de muur of de vloer écht weer helemaal droog is. Borstel dan met een harde borstel de schimmel van je muur (draag hierbij handschoenen, een mondmasker met filter en een veiligheidsbril) en behandel de muur of de vloer met speciale grondverf tegen schimmels. Wanneer dit goed gedroogd is, kun je opnieuw schilderen, behangen of een vloer leggen. De professionals kunnen je adviseren over hoe en wanneer je het best te werk kunt gaan.

Publicatiedatum: