Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sociaal-Economische Raad adviseert Europese IMVO over wetgeving

'Vuist maken tegen zaken als kinderarbeid en milieuvervuiling'

De Sociaal-Economische Raad (SER) is een Nederlands adviesorgaan van ondernemers, werknemers en onafhankelijke deskundigen. De SER adviseert de regering en het parlement over het sociaaleconomisch beleid. Zo heeft zij een een advies uitgebracht over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO).

Hiermee wil men een vuist wil maken tegen zaken als kinderarbeid en milieuvervuiling in toeleveringsketens buiten de EU. Om de grootste impact te hebben in internationale ketens buiten de EU, moet de wetgeving Europese samenwerking op sectorniveau stimuleren. Dit SER-advies is dus een voorstel voor Europese wetgeving. Dat laat CBM, branchevereniging voor Interieurbouw en Meubelindustrie, weten.


Foto ter illustratie: Jzehnder1 | Dreamstime

SER-advies
De SER vindt het belangrijk dat ook niet-Europese bedrijven die actief zijn op de Europese markt aan dezelfde wettelijke eisen moeten voldoen. Zo krijgen ook deze bedrijven een belang om mens en milieu in hun ketens niet te schaden en ontstaat een eerlijk speelveld. De wetgeving zou moeten gaan gelden voor een brede groep bedrijven met zo min mogelijk administratieve lasten. De wetgeving moet de bestaande OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de VN-beginselen voor mensenrechten en bedrijfsleven (UNGP’s) volgen.

De nieuwe eisen moeten gaan gelden voor bedrijven met meer dan 1.000 werknemers. Op termijn gaan de vereisten ook gelden voor andere grotere bedrijven (>250 medewerkers) die actief zijn op de Europese markt, mits de administratieve lasten dit toelaten. Het toezicht op de nieuwe wetgeving moet Europees georganiseerd worden, zodat het in alle lidstaten tot dezelfde uitkomsten leidt.

Mening CBM
CBM heeft bij werkgeversorganisatie VNO aangegeven dat IMVO-wetgeving internationaal moet zijn en niet nationaal vanwege het level playing field. Ook de handhaving moet in elke lidstaat vergelijkbaar zijn. Verder moet worden aangesloten bij reeds bestaande wetgeving zoals die voor hout (EUTR) en ook bij bestaande certificeringssystemen voor hout (FSC, PEFC, STIP). Bovendien moeten de administratieve lasten worden beperkt.

Lees hier meer over het SER-advies.

Publicatiedatum: