Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cybercrime: 'álle alarmbellen moeten rinkelen'

Bij VDL Nedcar vindt een cyberaanval plaats die het hele bedrijf al bijna een week platlegt. Met alle gevolgen van dien: geen productie, personeel dat naar huis wordt gestuurd, imagoschade en een enorme kostenpost. Juist in de Week van de Veiligheid, waarin extra aandacht wordt gevraagd voor de cyberweerbaarheid bij ondernemers. Zo begint Karijn van Doorne, beleidssecretaris criminaliteit bij MKB Nederland, in haar Column.


Karijn van Doorne.

Ontwrichting samenleving
Allemaal aangericht door cybercriminelen die vaak vanuit een ver buitenland een aanval uitvoeren. Vaak halen die de media niet. Bedrijven lopen er niet mee te koop, en er worden weinig cybercriminelen opgepakt en veroordeeld. Volgens een voorzichtige schatting kosten dit soort aanvallen het bedrijfsleven maar liefst 10 miljard euro per jaar. Bedrijven, overheidsinstellingen, universiteiten, gemeenten: iedereen kan slachtoffer worden. Daarmee kunnen cybercriminelen de hele samenleving ontwrichten.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Natuurlijk is het van belang dat bedrijven hun digitale ‘hang en sluitwerk’ op orde hebben, maar het probleem overstijgt inmiddels de verantwoordelijkheid van individueel bedrijven. Ook als de beveiliging op orde is, kan men slachtoffer worden van cybercrime. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om een stevige vuist te maken. Het is dan ook van belang dat de overheid een been bijtrekt en de regie veel strakker in handen neemt.

Informatie delen
De opsporing en vervolging van cybercriminelen moet worden versterkt. Ook moet de informatiedeling over cyberdreigingen en -kwetsbaarheden met spoed op orde worden gebracht, met uitstraling naar álle bedrijven. En ja, het bedrijfsleven zelf moet ook aan de bak, want de kans is het grootst dat criminelen toe slaan waar de cybersecurity gaten vertoont. Cybersecurity moet in de boardrooms vaker onderwerp van gesprek zijn.

Forse investeringen
Een integraal samenwerkingsplan is nodig waarbij alle betrokkenen - publiek en privaat - cybercriminaliteit te lijf gaan. Hiervoor zijn forse investeringen nodig. Naast andere grote opdrachten voor het nieuwe kabinet moet de aanpak van cybercriminaliteit er ook eentje zijn. Zowel bij de overheid als het bedrijfsleven moeten inmiddels álle alarmbellen rinkelen.

Meer informatie:
MKB Nederland
www.mkb.nl

Karijn van Doorne
Beleidssecretaris
[email protected]
+31 70 3490 368

Publicatiedatum: