Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hella Jongerius wint prestigieuze oeuvreprijs

Unaniem heeft de jury ontwerper Hella Jongerius uitgeroepen tot winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs 2021. Dit vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers. Deze prestigieuze prijs werd eerder uitgereikt aan grootheden als onder andere Wim Crouwel, Friso Karmer, Gert Dumbar, Gerard Unger en Paul Mijksenaar.

De BNO Piet Zwart Prijs is een onderscheiding voor een ontwerper die van grote betekenis is voor het vakgebied. Daarbij kan het vanaf 2015 gaan om alle designdisciplines die belangrijk zijn voor het aanzien en de ontwikkeling van het ontwerpvak.


Hella Jongerius bij haar solo-expositie Woven Cosmos in de Gropius Bau, 2021. Fotografie: Laura Fiorio.

De jury van de BNO Piet Zwart Prijs heeft grote bewondering voor de manier waarop Hella Jongerius onderzoekt, experimenteert, grenzen verlegt en voortdurend blijft pionieren. Eigengereid volgt zij zowel culturele als commerciƫle paden, of baant die waar nodig.

Ook haar eigen praktijk heeft ze een aantal keren opnieuw uitgevonden: begonnen als individueel opererende ontwerper zette ze vervolgens een ontwerpbureau op, om daarna te kiezen voor een internationaal verspreid netwerk van ontwerpers die werken onder haar leiding.

De prijs is een initiatief van Total Design, dat in de jaren '80 een prijs aan Piet Zwart opdroeg. De BNO nam de prijs op verzoek van Total Design in de jaren '90 over. In 2003 werd de prijs gekoppeld aan de Dutch Design Awards, om zo verband te leggen tussen nieuw talent en bewezen talent. Tot 2015 bepaalde de jury wie in aanmerking kwam voor de prestigieuze prijs en golden de vier disciplines waarin Piet Zwart actief was als uitgangspunt. Tegenwoordig krijgen creatieve vakgenoten de kans om voordrachten te doen.

Bron: BNO

Publicatiedatum: