Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleur en textuur door de ogen van Le Corbusier

Le Corbusier had én heeft nog steeds een grote invloed op de manier waarop architecten en ontwerpers kleur interpreteren en integreren met verschillende texturen. Met zijn Polychromie Architecturale, het unieke kleurensysteem dat hij ontwikkelde, wordt door zijn techniek nog altijd toegepast. 

Dit is voor vloerenproducent Leoxx de reden om een blog te schrijven over de De Zwitserse-Fransman, die werd geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris. Le Corbusier had een eigen kijk op textuur en materiaal, waarvan beton veruit zijn favoriet was.



Kleur als emotie
Op het gebied van kleur zette Le Corbusier een meesterwerk neer: de Polychromie Architecturale. Een kleurensysteem opgebouwd uit 63 polychromiekleuren dat hij in twee kleurencollecties uitbracht. Gefascineerd door de harmonie van kleur in de natuur, ontwikkelde hij het kleurensysteem op zo’n manier, dat alle kleuren onderling perfect met elkaar te combineren zijn. Voor Le Corbusier stond kleur symbool voor emotie en een manier om het humeur te beïnvloeden. Hij benadrukte dat gebouwen niet alleen functioneel moeten zijn, maar vooral menselijke emoties op moeten roepen. In zijn ogen was kleur net zo belangrijk als de plattegrond en de vormgeving van zijn gebouwen en ontwerpen.



Zichtbare en voelbare textuur
Kleurencombinaties en -harmonie waren niet het enige waar Le Corbusier een fascinatie voor had. Ook op het gebied van texturen en materialen had hij een kenmerkende zienswijze. Naast het visuele aspect van textuur, speelde de menselijke tastzin een belangrijke rol in zijn werk. Le Corbusier zag aanraking als een tweede soort zien. Hij had een grote voorliefde voor beton, dat ook wel gezien wordt als zijn handtekening in zijn ontwerpen. Samen met architecten als Auguste Perret experimenteerde hij het met het gebruik van ‘béton brut’, het proces waarbij beton na het gieten onafgewerkt blijft waardoor de naden en patronen die door de bekisting gevormd worden, zichtbaar blijven. Le Corbusier bedacht deze term tijdens de bouw van Unité d'Habitation in Marseille. Hiermee stond hij aan de wieg van het brutalisme, de architectonische beweging die hoogtij vierde in de jaren vijftig tot en met zeventig van de vorige eeuw. Naast beton bleek Le Corbusier overigens ook een net zo grote passie voor staal te hebben. Ookglas en hout waren materialen die hij veel gebruikte.



Samenspel van kleur en textuur
Door te spelen met verschillende kleuren, materialen en texturen geef je ruimtes diepte en ontstaat een visueel interessant geheel. Veel designers maken hierbij gebruik van contrasten om ruimtes gelaagdheid geven. De uitdaging hierbij is om al deze elementen samen te brengen tot een kloppend en harmonieus geheel. Le Corbusier verkende voortdurend contrasterende combinaties, terwijl hij er altijd in slaagde verschillende materialen en kleuren in evenwicht te brengen.



Leoxx
Een product waarin de fascinatie van Le Corbusier voor kleur en textuur op unieke wijze samenkomt, is de designklassieker Perlon Rips LCS. Met zijn compacte, onverwoestbare textuur en strakke homogene uitstraling geeft deze Wilton weefkwaliteit ruimtes diepte en structuur. Perlon Rips LCS is uitgevoerd in kleuren uit het unieke kleurensysteem van Le Corbusier en bezit hiervoor de exclusieve rechten, verleend door de organisatie Les Couleurs Le Corbusier. Perlon Rips LCS is uitstekend combineerbaar met andere (harde én zachte) vloeren uit de LEOXX-collectie. Bijvoorbeeld met de Sam LCS, een mooie rijke tuftkwaliteit die je net als de Perlon Rips LCS op rol, als tegel, maar ook als karpet kunt toepassen. De Sam LCS is eveneens uitgevoerd in de unieke kleuren van Le Corbusier. Op die manier kun je werken met verschillende texturen die qua kleur perfect metelkaar matchen. De ideale basis om emotie en gelaagdheid te creëren en ruimtes net als Le Corbusier niet alleen functioneel maar ook leefbaar te maken.

Meer informatie:
Leoxx
Ringveste 9
3992 DD Houten

+31 30 635 10 00
info@leoxx.nl
www.leoxx.nl

Publicatiedatum: