Rabodirecteur Kerstens: 'Recyclen helpt meubelsector'

De meubelindustrie kreeg tijdens de coronacrisis veel last van stagnerende import van grondstoffen. Dit dwong de sector tot extra creativiteit en slimme samenwerkingen, maar was vooral ook een stimulans om meer circulair te gaan produceren. "Als bank ondersteunen we actief het circulair ondernemerschap en de allianties die daaruit voortkomen. Innovaties zoals het opknappen van gebruikte meubels zijn niet alleen goed voor het milieu, maar hebben ook impact op hoe meubels worden ontworpen (kun je ze eenvoudig demonteren?) én stimuleren ondernemingen uit de bedrijfs- keten tot samenwerking", vertelt René Kerstens, directeur coöperatieve Rabobank in een interview met De Ondernemer, een bijlage van het AD.


René Kerstens, directeur coöperatieve Rabobank.

De meubelsector haalt zijn grondstoffen overal ter wereld vandaan. Toevoer stagneerde door corona. "Op zo'n moment merk je pas echt hoe lang de productieketens zijn in de meubelbranche en hoe afhankelijk je dus bent van elkaar. Het heeft de sector echter ook creatiever gemaakt. Door de restricties van corona zijn meubelbedrijven gaan nadenken over hoe ze minder afhankelijk kunnen worden van toeleveranciers over de hele wereld. Recycling krijgt daarom meer aandacht."

De innoverende meubelsector is momenteel veel personeel nodig. De Nederlandse meubelindustrie richt zich op het hogere segment en dat biedt veel kansen voor productinnovatie. Recycling en werken met lokale materialen sluit goed aan op de groeiende vraag van klanten naar duurzame producten. Samenwerking in de productieketen helpt om deze kansen te verzilveren. Een voorbeeld is het Nederlandse bedrijf CooLoo, dat een duurzame methode heeft ontwikkeld voor het stofferen van meubels. De coatings worden voor bijna 100 procent gemaakt van lokale reststromen. CooLoo slaagde erin zijn businessmodel aan te passen door anders te kijken naar het eigen bedrijf en de sector.

Bron: AD


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Instagram Facebook Rss Twitter LinkedIn

© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven