Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Met dit circulaire tafelblad willen we de meubelmarkt veroveren"

Het team van Pacha Panels, CircuWall en Flens gaat een circulair tafelblad ontwikkelen, testen en op de markt brengen. Het tafelblad is uniek in zijn soort door toepassing van duurzame materialen en losmaakbare principes, waarmee circulariteit binnen de meubelmarkt het levenslicht kan zien. De partners ontvingen hiervoor een subsidie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.Jaarlijks produceert de meubelindustrie honderdduizenden tafelbladen die niet recyclebaar zijn. Voor de productie van tafelbladen gebruikt de industrie telkens weer nieuwe grondstoffen. Einde levensduur is het niet mogelijk om de toplaag te scheiden van de drager (vaak een spaanplaat). Met het gevolg dat men de grondstoffen niet kan terugwinnen en de materialen in de afvalcontainer of verbrandingsoven belanden met zowel een hoge CO2 uitstoot tot gevolg als het vernietigen van kostbare grondstoffen.

Zeker in de kantorenmarkt is te zien dat einde afschrijvingstermijn (vaak al na 7 jaar) de tafelbladen worden vernietigd en men nieuwe bladen aanschaft. “Aan het einde van hun afschrijvingstermijn heeft het tafelblad nog een aanzienlijke waarde en kan het vaak een tweede of derde leven mee. Door de toplaag te vervangen (“refurbishen”) kun je de levensduur prima verlengen,“ aldus Geert-Jan Smits van Pacha Panels.

Het traject van de drie ketenpartners kent meerdere uitdagingen. Allereerst het werken met zo duurzaam mogelijke materialen. Dit betekent het inzetten van plantaardige materialen, dan wel materialen afkomstig van afvalstromen en materialen waar zo min mogelijk giftige stoffen aan te pas komen. Daarnaast is het de uitdaging het tafelblad circulair te maken. Hiervoor dien je einde levensduur de toplaag van de drager te kunnen scheiden, zodat je alle materialen afzonderlijk weer kan hergebruiken en er geen waardeverlies ontstaat. Tevens is de uitdaging om zo min mogelijk afval tijdens het productieproces te genereren en een slimme oplossing te bedenken voor het restafval.

De projectdeelnemers willen het duurzame en circulaire tafelblad samen op de markt te brengen. De toepassing van deze innovatie leidt zo tot minder verbruik van grondstoffen, CO2 uitstoot en draagt bij aan een circulaire economie in Nederland.

Over Pacha Panels
Pacha Panels is de leverancier van biobased materialen waarmee circulariteit in de interieur- en woonbranche mogelijk wordt gemaakt. De materialen zijn gemaakt van natuurlijke afvalstromen of snelgroeiende gewassen die veel CO2 opnemen. Ze bevatten geen vervelende (kankerverwekkende) stoffen en zijn volledig herbruikbaar einde levensduur. Pacha Panels is transparant over de herkomst en de samenstelling van de materialen. Einde levensduur maakt het bedrijf de terugname mogelijk en maakt het zich hard voor hergebruik. Bij Pacha Panels werken enthousiaste mensen aan het realiseren van hun droom: het veranderen van de industriestandaard richting circulariteit.

Over CircuWall
CircuWall is de ontwikkelaar en producent van een nieuw en duurzaam type vloeibare losmaakbare lijm, CircuGlue, op basis van een gerecycled bindmiddel. De lijm is oplosmiddelvrij, gifvrij, formaldehydevrij en watergedragen. In het traject zal CircuWall deze lijm ook geschikt maken om  Houtfineer, HPL en Forbo desktop losmaakbaar te verlijmen op een houten drager.

Over Flens
Flens BV is toeleverancier voor de interieurbouw, projectinrichting en meubelindustrie. In haar fabriek verwerkt het bedrijf plaatmateriaal tot halffabricaten en complete eindproducten. Zij leveren maatwerk in zowel enkelstuks als serie; van paneel of kast tot volledige projectinrichting. Flens beschikt over een geavanceerd computergestuurd machinepark voor alle voorkomende machinale bewerkingen van plaatmateriaal. Daarnaast hebben zij alle faciliteiten in huis om te lakken, oliën, monteren en het circulaire tafelblad te verpakken.

Meer informatie:
Pacha Panels
ww.pachapanels.nl

Publicatiedatum: