Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bedrijf stopt met bitumen backing op tapijttegelcollectie

Interface stapt volledig over op biocomposiet backings

Vanaf vandaag zijn alle tapijttegelproducten van vloerenfabrikant Interface die in Europa zijn geproduceerd standaard voorzien van de CQuest Bio tapijtrug. Om dit te bereiken is de Europese fabriekslocatie in Scherpenzeel omgebouwd. CQuest Bio is de nieuwe biocomposiet tapijtrug van Interface en is gemaakt met gerecycled en biobased (hernieuwbare) materialen, die netto CO2-negatief zijn. Door volledig over te stappen op biocomposiet backings stopt Interface met de Graphlex backing en wordt het meer CO2-intensieve bitumen door biocomposiet vervangen. Deze volledige overstap is een belangrijke mijlpaal in de Climate Take Back-missie van het bedrijf om tegen 2040 een CO2-negatieve onderneming te zijn.

Janneke Leenaars, duurzaamheidsmanager bij Interface: “Met deze historische mijlpaal in de Europese fabriek in Scherpenzeel wordt de biocomposiet backing standaard op de gehele tapijttegelcollectie, waarmee definitief afscheid wordt genomen van de bitumen backing. Met deze stap wordt het gebruik van virgin petrochemisch materiaal voor de tapijttegelproductie in Scherpenzeel nog verder gereduceerd. Hierdoor wordt de CO2-voetafdruk van de tapijttegels met de nieuwe biocomposiet backing gemiddeld met 33% verlaagd. In de context van de circulaire economie verhoogt de nieuwe backing het percentage biobased en gerecycled content van de gehele tapijttegelcollectie naar gemiddeld 88%. Via het terugnameprogramma ReEntry wordt hergebruik van tapijttegels als product in de Benelux gefaciliteerd, daarnaast zijn de tapijttegels met de biocomposiet backing recyclebaar. De tapijttegels met de nieuwe backing dragen bij aan de CO2- en circulaire doelen van organisaties. De kwaliteit van de tapijttegels is uiteraard hetzelfde als voorheen.”

Verder reduceren van CO2-voetafdruk
Interface kondigde de beschikbaarheid van haar CQuest Bio backing voor het eerst aan in 2020 en maakte deze standaard op een groot deel van haar collectie. Vervolgens lanceerde zij haar eerste CO2-negatieve tapijttegels (cradle-to-gate) in maart 2021. Interface heeft jarenlang geïnvesteerd in onderzoek, nieuwe productietechnologieën- en processen. Voor deze definitieve overstap naar de biocomposiet backing op haar volledige tapijttegelcollectie heeft zij haar fabriek omgebouwd.

De biocomposiet-innovatie in de Europese tapijttegelproductie zorgt voor het verder reduceren van de CO2-voetafdruk van alle huidige en toekomstige Interface tapijttegel collecties. Sinds 2018 zijn alle vloerproducten van Interface, tapijttegels, LVT en nora rubber, CO2-neutraal over de gehele levenscyclus via het Carbon Neutral Floors programma.

Gebouwde omgeving verantwoordelijk voor 39% van alle CO2-uitstoot
De World Green Building Council benadrukte in 2019 dat de gebouwde omgeving wereldwijd verantwoordelijk is voor 39% van de CO2-uitstoot. Om de CO2-impact van de gebouwde omgeving te verlagen is het produceren en specificeren van CO2-neutrale en CO2-negatieve producten van groot belang, zodat de bouwsector deze oplossingen op grote schaal kunnen implementeren.

Nigel Stansfield, President Europe, Africa, Asia and Australia (EAAA) bij Interface: “Door bij onze tapijttegelproductie in Europa volledig over te stappen naar CQuestBio™ backings, hebben we de grootste stap gezet als het gaat om het optimaliseren van onze machines, productieprocessen en leveranciersketen sinds we zijn begonnen met het produceren van tapijttegels in de jaren '50. Hiermee zetten we het verkleinen van de CO2-voetafdruk van onze producten voort en is dit een enorme stap in onze reis om tegen 2040 een CO2-negatieve onderneming te zijn.”

Meer informatie:
Interface
www.interface.com 

Publicatiedatum: