Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee nieuwe kunsttentoonstellingen Design Museum

Dit najaar presenteert Design Museum Den Bosch twee  uiteenlopende tentoonstellingen. Op de eerste verdieping is vanaf 16 oktober GOTH – Designing Darkness te zien. Deze tentoonstelling gaat op zoek naar de bronnen van de grootste subcultuur ter wereld en toont een cultuurgeschiedenis vol dramatische verbeeldingen, onheilspellend design en zwartgallige kunst.

Op de tweede verdieping zie je vanaf 2 oktober Lucio Fontana – De verovering van de ruimte. Fontana is een van de belangrijkste avant-garde kunstenaars van de twintigste eeuw, vooral bekend om zijn iconische monochrome schilderijen met verticale sneden. De tentoonstelling toont zijn schilderijen, sieraden, keramiek en lichtobjecten. Voor het eerst sinds 1967 zijn ook Fontana’s ruimtelijke installaties weer in Nederland te zien.



GOTH – Designing Darkness
Goth is geen stijl, maar de verbeelding van een gevoel; de "verleidelijke duisternis", een melancholisch-romantische visie die na meer dan twee eeuwen stevig in onze cultuur is verankerd. Goth is een uitgesproken vorm van escapisme, een poging om de gewone wereld te ontkennen of te vergeten. Het verwerpt de onttoverde moderne maatschappij waarin alles te verklaren is en geeft je in plaats daarvan de gelegenheid om jezelf te verliezen in een wereld vol diepe betekenis, zwarte magie en onuitsprekelijke geheimen, op zoek naar vervoering en sensatie.

De tentoonstelling besteedt aandacht aan de bronnen van goth, die zowel in de klassieke Europese kunstgeschiedenis als in de alternatieve en populaire cultuur te vinden zijn. Je ontdekt een rijk overzicht met objecten en kunstvoorwerpen uit de collecties van onder andere het Kröller-Müller Museum, Musée d'Orsay, de Hamburger Kunsthalle en het Royal Institute of British Architects. Werken variëren van ontwerptekeningen van Pierre Cuypers en objecten van A.W.N. Pugin tot meubelen van André Lassen en H.R. Giger; van prenten van Odilon Redon en Felicien Rops tot fotografie van Nona Limmen; van 19e-eeuwse rouwsieraden tot de haute couture van Linda Friesen en Marjolein Turin en van sculpturen van Sarah Bernhardt en Emmanuel Frémiet tot hedendaagse kunst en design van Sruli Recht, Carolein Smit en Cindy Wright.

Stadswandelingen door ‘s-Hertogenbosch, lezingen, een podcastserie, workshops en een film- en muziekprogramma bieden extra verdieping bij de tentoonstelling. Ook verschijnt een publicatie. Een uitgebreid persbericht over GOTH – Designing Darkness volgt nog.

Fontana – De verovering van de ruimte
Lucio Fontana (1899 – 1968) is een van de belangrijkste vernieuwers van de beeldende kunst in de twintigste eeuw. Hij is vooral bekend om zijn schilderijen met sneden en gaten. Minder bekend is dat hij is opgeleid als beeldhouwer en dat keramiek zijn favoriete materiaal was.



Vanaf de jaren veertig van de vorige eeuw schiep hij een nieuwe beeldtaal die zich moest verhouden tot de ontwikkelingen in de wetenschap en technologie van zijn tijd zoals kwantummechanica, de eerste ruimtereizen en de opkomst van de televisie. In lijn met die ontwikkelingen maakte hij gebruik van innovaties als blacklight, fluorescerende verf, neonlicht en televisie. Fontana verenigde zo beeldende kunst, architectuur en vormgeving in een nieuwe, allesomvattende opvatting over ruimte. Hij doorbrak de grenzen tussen verschillende disciplines en inspireerde tijdgenoten en latere generaties om die grenzen verder te verkennen.

Design Museum Den Bosch bezit de grootste collectie keramisch werk en sieraden van Fontana in Nederland. In deze tentoonstelling wordt deze verzameling getoond in samenhang met schilderijen, sculpturen en lichtobjecten uit binnen- en buitenland. Voor het eerst sinds 1967 zijn Fontana’s Ambienti Spaziali weer in Nederland te zien. Met instemming van de Fondazione Lucio Fontana worden deze baanbrekende ruimtes en installaties uit het midden van de vorige eeuw gereconstrueerd in het museum. Als bezoeker begeef je je zo letterlijk in de ruimte(s) van Fontana.

Lezingen en een catalogus, uitgegeven door NAI 010, bieden extra verdieping bij de tentoonstelling. Een uitgebreid persbericht over Lucio Fontana – De verovering van de ruimte volgt nog.

Meer informatie:
Design Museum Den Bosch
www.designmuseum.nl 

Publicatiedatum: