Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nationale-Nederlanden start samenwerking met TNO

'Luchtkwaliteit in huis grote invloed op gezondheid'

We hebben steeds meer aandacht voor klimaatverandering, maar we staan nog onvoldoende stil bij de invloed van het binnenklimaat op onze gezondheid. Uit een kwalitatief onderzoek van Nationale-Nederlanden onder klanten blijkt dat bijna de helft nog nooit heeft nagedacht over de luchtkwaliteit in hun huis. Reden genoeg voor Nationale-Nederlanden Bank om actie te ondernemen.Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet: "Wij willen onze klanten helpen hun woonwensen te realiseren. Een thuis is een plek waar je je goed voelt en gezond kunt leven. Het binnenklimaat in je woning heeft daar grote invloed op. Nationale-Nederlanden vindt het belangrijk om het bewustzijn hierover bij klanten te vergroten en is daarom een samenwerking met TNO gestart."

Schadelijke invloed van fijnstof
Het binnenklimaat wordt beïnvloed door de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Fijnstof bestaat uit hele kleine deeltjes. Soms kun je die zien, maar heel vaak niet. Koken, het branden van kaarsjes en daarnaast fijnstof uit de buitenlucht kunnen binnen tot een grote toename van fijnstof leiden, blijkt uit onderzoek van TNO.

Piet Jacobs, binnenlucht-onderzoeker van TNO: "1 op de 7 door ons onderzochte woningen voldeed niet aan de WHO-adviesnorm voor fijnstof. Koken op gas, roken in huis, maar ook het branden van kaarsen hebben een sterk effect op de luchtkwaliteit." Blootstelling aan fijnstof kan volgens het RIVM hart- en vaatziekten veroorzaken, en ziektes aan luchtwegen en longen.

Bewustzijn over gezond binnenklimaat vergroten
Uit het onderzoek van Nationale-Nederlanden onder consumenten blijkt dat 80% graag wil weten hoe het gesteld is met het binnenklimaat, maar slechts een minderheid zegt te weten hoe je kunt zorgen voor gezonde lucht in huis.  

"Als financiële dienstverlener vinden we het belangrijk dat onze klanten prettig én gezond kunnen wonen, werken en leven. De luchtkwaliteit binnenshuis is van invloed op onze gezondheid. Zeker nu we meer thuiswerken, is het nog belangrijker geworden dat de lucht die je binnen inademt gezond is", aldus Mauritsz. "Nationale-Nederlanden wil het bewustzijn over gezond wonen vergroten. Zo zijn we een pilot met slimme sensoren gestart die de luchtkwaliteit in huis monitoren. Daarmee willen we meer te weten komen over wat consumenten denken en doen wanneer ze inzicht krijgen in de luchtkwaliteit in hun woning. Ook voeren we een representatief onderzoek uit naar de kennis en het gedrag van Nederlanders over dit onderwerp. Daarnaast gaan we samen met TNO inzicht en informatie bieden waarmee je het binnenklimaat kan verbeteren. En zijn we met hypotheekadviseurs in gesprek over hoe we samen onze klanten kunnen helpen om hun huis zo gezond mogelijk te maken."

Meer informatie:
TNO
www.tno.nl

Publicatiedatum: