Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Snijden, afmeten en koken toegankelijker maken"

Boey Wang wint designprijs met keukengerei voor blinden en slechtzienden

Even snel iets koken is voor velen de normaalste zaak van de wereld. Voor blinden of slechtzienden is dit echter een heel ander verhaal. Voor hen kan koken zelfs een riskante bezigheid zijn. Dit is de reden dat Boey Bo Wang, van Studio Boey, keukenspullen ontwerpt die hen hierbij helpt.
De Eindhovense designer creëerde een serie keukengerei, waarbij aanraking centraal staat. Het is bedoeld om de onafhankelijkheid van een blind persoon te stimuleren en koken toegankelijker te maken. Het leverde de designer deze week de Dyson Award op.

Het ontwerpproces begon met het onderzoek naar visueel gehandicapte cliënten en de visuele revalidatie-instellingen. "Het inspireert me om de meest uitdagende taak voor een slechtzienden op mij te nemen, namelijk zelfstandig koken. Het ontwerp is gericht op drie belangrijkste onderdelen van het kookproces: snijden, afmeten en koken."



Snijden
De snijplank is het eerste product van de serie. "Het grootste probleem met het platte oppervlak is dat het moeilijk is om alles binnen de rand te houden. Het was dus de bedoeling om het snijoppervlak in een vorm te ontwerpen die gemakkelijk door aanraking kan worden gestuurd", vertelt Boey.

Door de brede groef in de houten snijplank, die als het ware een gracht rond de rand creëert, blijft alles wat gesneden is op de plank liggen. Een opening aan de onderkant vormt een plek om het mes weg te werken, zodat snijwonden voorkomen worden.
Het roestvrijstalen mes is kort en compact, met een lengte van slechts 18cm. Het is gemakkelijk vast te houden, uitgebalanceerd in gewicht en stelt de gebruiker in staat om dicht bij het voedsel, waardoor de controle behouden kan worden.



Afmeten
Boey vertelt dat slechtzienden vloeistof meten door hun vinger in de beker te steken. "Om het directe contact te behouden, heb ik gaten in de beker gemaakt. Voor het afmeten van vloeistoffen kan de gebruiker voelen wanneer het vloeistofvolume een bepaald niveau bereikt door het met de vingertoppen te blokkeren."



Koken
Ook voor het koken van eten heeft Boey een slimme oplossing bedacht. "De deksel is gemaakt van saunahout. Het verwarmt langzaam en blijft comfortabel om aan te raken. De vorm is hol en maakt het ook mogelijk om er eten op te plaatsen." De originele vorm is vergelijkbaar met het Aziatische houten deksel. Uiteindelijk het een combinatie van een bord en deksel geworden.



Haptic Aesthetics
De ontwerptheorie achter het ontwerp is ook leerzaam voor Boey. "Ik werk samen met de blinde ontwerper Simon Dogger aan het onderwerp Haptic Aesthetics. Dit is een innovatieve ontwerpmethode die design onderzoekt en nieuwe esthetiek creëert vanuit een niet-visueel perspectief. De volgende stap van de theorie is om workshops en lesgeven op school te maken en het idee te delen met de toekomstige ontwerpers.

Het project bevindt zich nu in de prototypefase. De volgende stap is het verbeteren van de bruikbaarheid en details, om zo de productie te bereiken.



Meer informatie:
Studio Boey
0640 59 33 97
[email protected]
www.boeyw.com