Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ambiente Trends 2021

"Designstukken tonen steeds meer een DIY-attitude"

De tekenen wijzen op heropleving en regeneratie. 'renewal. notion of redo' borrelt op van energie en vertrouwen - en van frisse ideeën die upcycling design naar een nieuwe dimensie katapulteren. Duurzaam leven betekent steeds meer rekening houden met sociale aspecten. Met verbluffende creativiteit, spannend gecombineerde materialen en een kleurenpalet voor stoutmoedigen en vastberadenen.



Verfrissend nieuw en verbluffend anders: creatieve interieurideeën voor een huis vol energie
Nu de toekomst vaag en onzeker lijkt, maken we haar zelf tastbaar - door hier en nu vernieuwende ideeën uit te proberen, te upcyclen en iets totaal anders te creëren. Ambiente Trends 2021 - notie van redo draait om vernieuwing. Een interieurthema dat bruist van de energie. Creatieve interieurideeën nodigen ons uit om de dingen vanuit een verfrissend nieuw perspectief te bekijken. Met gedurfde kleuren en interessante nieuwe materialen. Improvisatie wordt zeker aangemoedigd. "Verrassing en humor spelen een bijzonder belangrijke rol in deze gevarieerde mix", legt Annetta Palmisano van stilbüro bora.herke.palmisano uit. "Zelfs designstukken vertonen nu een nonchalante DIY-attitude."

Ambiente-exposanten leveren spannende ideeën voor het nieuwe interieur lifestyle-gevoel. De Mantu lamp van Dedal komt uit Portugal en haalt zijn inspiratie uit de traditionele kledij van de Azoriaanse vrouwen: de naam betekent gewoon 'jas' in het Portugees. De elegante hoes van kurk en gerecycled rubber wikkelt zich als een jas rond de lamp, waardoor het licht kan worden aangepast aan verschillende sterktes en intensiteiten, afhankelijk van hoe je de lamp draait en keert. De Wonderland-collectie van Gaia&Gino X 3RD CULTURE doet haar naam alle eer aan. Zeynep Rende werkt samen met ambachtslui uit verschillende delen van Turkije die hun kennis en ervaring delen met de ontwerpster. Het resultaat van deze samenwerking is een reeks opwindende symbiotische creaties, zoals de Zoa placemats, waarin traditioneel vlechtwerk en een speciaal soort kantborduurwerk dat uniek is voor de regio, samenkomen.

'renewal. notion of  redo' wil onze verbeelding inspireren, en de objecten van de Braziliaanse ontwerpster Bianca Barbato passen perfect in deze trend. Zij inspireerde ons eerder tijdens Ambiente 2020 op de tentoonstelling "Focus on Design: Brazilië" tentoonstelling. Het oppervlak van haar veegwandobject imiteert een mysterieus groen marmer, maar heeft toch een absoluut lichte en speelse uitstraling. De toevoeging van de gouden boot maakt het idee van een meer in het klein compleet. Ook huisdieren kunnen creatieve interieurideeën, die fantasievol en slim zijn vormgegeven, leren waarderen. Onze katachtige vrienden voelen zich helemaal thuis in de kattengrot van Qeeboo. Designer Stefano Giovannoni heeft het onderste gedeelte van de kattengrot voorzien van een krabmat en een pluche bal, terwijl het bovenste gedeelte dient als observatieplatform voor de huisgenoten van de kat. De FZ1 kruk, die Jean-Baptiste Fastrez ontwierp voor EO Denmark, biedt ons nieuwe perspectieven voor de woonkamer. Het is een radicale herinterpretatie van het klassieke stoelontwerp met zijn uitstekende vorm, felle kleuren en moderne grafische twist.

Een echte cocktail van energie: Trendkleuren 2021
De opwindende en verkwikkende Trend Colours 2021 van 'renewal: notion of redo' barsten gewoon van het vertrouwen. Donker karmozijn, helder zonnerood, hemels violet, oranje en pastel lavendel ontvouwen zich voor ons als een magische, stralende zonsondergang. Deze energiecocktail wordt gecompleteerd door fris algenblauwgroen, wolkengrijs en oceaanblauw. "Een kleurenpalet voor stoutmoedigen en vastberadenen dat ons aanzet tot positieve verandering", zo vat Claudia Herke van stilbüro bora.herke.palmisano het interieur Trend Colours 2021 samen. De borden, kopjes en kannen van Bornn bijvoorbeeld brengen een vleugje humor op tafel. Dit gamma van felgekleurd email serviesgoed wordt met de hand gemaakt in Turkije. Ook hier is onregelmatigheid het sleutelwoord - elk voorwerp, legt de fabrikant uit, is in staat om "individuele sporen van zijn reis" te tonen.

Materiaal trends: Upcycling design en een spannende mix van materialen
De Ambiente Trends 2021 - notion of redo zetten grote stappen naar een toekomst die upcycling en duurzaamheid naar een nieuwe dimensie zal tillen. De ontwerpers nemen nu al het voortouw. Met zoveel stimulerende creativiteit, is het onmogelijk om niet meegesleept te worden. "Hout- en plasticafval, felgekleurd glas en textiel worden plots omgetoverd tot spannende collages in nieuwe contexten. Onregelmatigheid is toegestaan - en geëist", legt Annetta Palmisano van stilbüro bora.herke.palmisano uit. "Dit interieurthema presenteert zelfs vertrouwde materialen op een manier die we nog nooit eerder hebben gezien."

Ambiente-exposanten laten zien hoe de spannende mix van materialen eruit kan zien: Zo combineert de plank van Studio Aroma grijs hout en groen met ijzer beklede planken met een felrood trekkoord dat de geometrisch taps toelopende vorm een excentrieke uitstraling geeft. Kare Design maakt kussens van een grote verscheidenheid aan stoffen en textiel en combineert ze tot golven. De diepblauwe mobile van Flensted Mobiles brengt ook beweging in huis doordat de in verschillende tinten blauw geschilderde elementen in de wind zwaaien.

Marco500 van Jacqueline Chiabay laat zien dat duurzaam design ook rekening kan houden met sociale perspectieven. Voor haar eco-sociale project brengt de Braziliaanse kunstenares ambachtslui uit plattelandsgebieden en gevangenen samen. Alles wordt in samenwerking ontworpen en ontwikkeld - van het eerste ontwerp tot het afgewerkte product. Het resultaat is een reeks ongewone producten, zoals de felle, glinsterende kussens en de kruk van geweven, kleurrijke leren stroken, die innovatief interieurdesign combineren met traditionele technieken.

Het creëren van een nieuwe generatie upcycling design is wat ten grondslag ligt aan het werk van Moogoo Creative Africa. Alle objecten zijn handgemaakt in Burkina Faso en eerlijk verhandeld. En ze zijn veelzijdig - de kruk, bijvoorbeeld, kan ook dienen als bijzettafel. Het is een van de eigen creaties van het Moogoo team in samenwerking met ontwerpers Ousseni Ouattara en Pascal Wandraoua en is gemaakt van gerecyclede olievaten. Ook hier zijn geen twee meubelen gelijk. De krassen in de felle kleuren getuigen van de geschiedenis van de opgewerkte, creatief hergebruikte materialen.

Handgemaakt interieurdesign in de Ambiente Trends 2021 - notie van overdoen
Sommige objecten zijn handgemaakt, terwijl andere een opzettelijk gevoel van doe-het-zelf-creativiteit vertonen. Handgemaakt interieurdesign heeft een vaste plaats in beide versies van dit thema. Met hun onregelmatige kleurtoepassing verfraaien de borden van SPAL Porcelanas decoratief elke tafel. Er zijn ook verrassende creaties, zoals de handgemaakte glazen van Massimo Lunardon, versierd met felrode en blauwe glazen bolletjes, of de houten snijplank van knindustrie van de kunstenaar Stefano Pilato uit Livorno, die je net zo goed aan de muur kunt hangen als een klein vissculptuurtje. Ook het met de hand gemaakte decoratiestuk van de Braziliaanse ontwerper Humberto da Mata, die eerder zijn fantastische werk in Ambiente Talents presenteerde, is ambigu.

De sieraden van Made51, die in Maleisië worden gemaakt door gevluchte ambachtslieden uit Syrië, Myanmar en Afghanistan, passen ook in de Ambiente Trends 2021 - notie van redo. De prachtige patronen, gezet in echt goud, zijn bedoeld om de landschappen van Myanmar en de tegelontwerpen van het Midden-Oosten te evoceren.

& meer: Onconventioneel wonen. Recycling interieurdesign voor binnen en buiten
Het is lang geleden dat ons dagelijks leven er zo kleurrijk, afwisselend en vol energie uitzag. En deze milieuvriendelijke Laguna-zonnebril van Parafina is de perfecte metgezel. Het belangrijkste kenmerk van deze bril is de combinatie van twee gerecycleerde materialen: kurk en kunststof. Gerecycled plastic speelt ook een belangrijke rol voor de Nederlandse fabrikant Handed By, wiens producten voor een groot deel ook gemaakt zijn van overgebleven, gerecycled plastic.

Mobiliteit neemt in onze huidige tijd een geheel nieuwe vorm aan. We willen nu ter plaatse blijven maar mobiel blijven, we willen de straten voor onze eigen deur ontdekken en heroveren. We willen op ontdekkingsreis door onze eigen stad. 'Renewal. notion of redo' speelt in op deze behoefte. Fietsen, rugzakken en helmen maken nu bijna deel uit van onze woninginrichting. En natuurlijk zijn ze net zo vernieuwend en ongewoon als de nieuwe kringloopinrichting. De opvouwbare fietshelm van DesignNest bijvoorbeeld, bespaart veel ruimte als je op pad bent en kan vrijwel overal mee naartoe. De fantastische tas van Loqi, gemaakt van gerecycled plastic en voorzien van een print van Felice Rix, doet je misschien wel reikhalzend uitkijken naar een bezoekje aan de plaatselijke supermarkt. Rix was een van de beroemdste textielkunstenaars van de Weense Werkstätten en heeft later ook de Japanse kunstmarkt opgeschud. Als u echt op elk avontuur voorbereid wilt zijn, is de anti-diefstalrugzak van XD Design een must. Snijbestendig en waterafstotend materiaal, geïntegreerd slot, RFID-beschermde zakken en talrijke verborgen binnenvakken maken het de ideale metgezel voor elke denkbare situatie.

Een ander geweldig draagbaar item voor als de reislust toeslaat is de City Radio van Palomar, die de wereld bij ons thuis brengt - of waar we toevallig ook zijn. Het is een magische doos die live radiozenders van Londen tot New York, van Peking tot Havana en van Tokio tot Moskou afspeelt met één druk op de knop. Dit ongewone woonaccessoire, dat genomineerd is voor de German Design Award 2022, is de perfecte belichaming van de Ambiente Trends 2021 - notie van redo. Zowel functioneel als elegant, onconventioneel en met gevoel voor humor, dat zijn de dingen die ons dagelijks leven nu verrijken, zowel binnen als buiten.

Bron: Ambiente Blog

Publicatiedatum: