Beter Bed op zoek naar nieuwe slapers na opmaken balans van bijzonder jaar

Bij de Brabantse beddenverkoper Beter Bed maken ze deze week de balans op van een bijzonder jaar. En dan gaat het even niet over die vermaledijde coronacrisis. Het bedrijf uit Uden had zijn moeilijkste besluit eind 2019 al genomen, met de verkoop van de Duitse dochter Matratzen Concord. Dat concludeert NRC.Die deal werd weliswaar gevierd, maar was ook zwaar, vertelde topman John Kruijssen dit najaar in NRC. De verkoop van de prijsvechter (849 winkels in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) kostte hem ruim de helft van zijn omzet, nu 185 miljoen euro. Een jaar eerder was de Spaanse tak ook al verkocht.

"Hoe pijnlijk ook, de beslissing is wel de juiste geweest", zegt analist Fernand de Boer van de Belgische zakenbank Degroof Petercam. "Het risico bestond dat heel Beter Bed omver was getrokken door Matratzen Concord. Uiteindelijk is het heel lastig een internationale retailketen te runnen, zeker als je verschillende stijlen hebt."

Matratzen Concord begon te kwakkelen vanaf het moment dat toeleverancier BASF eind 2017 waarschuwde dat een mogelijk te hoge concentratie giftige stoffen in de schuimmatrassen was beland. Dat bleek later loos alarm, maar het kwaad was al geschied.

De stagnerende verkoop had ook andere oorzaken. "Het moederbedrijf heeft erkend dat in Duitsland strategische fouten zijn gemaakt", zegt Robert Jan Vos, aandelenanalist bij ABN Amro. "Met name door het volledig negeren van boxsprings, die in de rest van markt voor veel groei zorgden. Daarnaast was er de toegenomen concurrentie van pure online spelers."

Lees hier het complete artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven