Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Donald Trump gaat de mist in met zijn meubelkeuze...

Het statige bureau in het Oval Office van het Witte Huis straalt absolute macht uit. Is dit de reden waarom de verslagen Amerikaanse president Trump het lijkt te hebben ingeruild voor een alledaagse tafel?

Geeft Donald Trump zijn verkiezingsnederlaag toe via zijn meubelkeuze en erkent hij hiermee onbewust zijn verlies? Toen de aftredende president deze week een toespraak hield dat hij terug zou treden als het college van kiesmannen voor Joe Biden zou stemmen, was dit minder opzienbarend dan het piepkleine bureau waaraan hij zat, dat een duidelijk signaal afgaf, namelijk dat van een verliezer.

De grappen over het gekrompen formaat van Trumps bureau waren dan ook snel gemaakt. Op een foto die van onderaf werd gemaakt, is goed te zien dat hij zijn benen er nauwelijks onder kwijt kan. Wil je een bureau van een echte leider zien? Dan is dit zonder twijfel het Resolute bureau in het Oval Office: een massieve vesting met volop werkruimte, een soort van vliegdekschip op poten, met als middelpunt van het Victoriaanse houtsnijwerk de Amerikaanse adelaar. Het hout is van oorsprong Brits en afkomstig van het marineschip de HMS Resolute, dat ooit de ijskoude wateren van de Noordpool trotseerde. Franklin D. Roosevelt liet de voorkant van het bureau dichtmaken, om de beugels om zijn benen aan het zicht te onttrekken.  

Het feit dat Trump aan een pietluttig stuk drijfhout verscheen, laat zien waarom Roosevelt en andere presidenten er altijd voor hebben gekozen om zichzelf vast te laten leggen achter het imposante Resolute-bureau.  Het doet hen machtiger lijken. Waar Trump op leunde was zelfs niet eens een bureau maar een simpele tafel. Het voldeed niet eens aan de eisen van een bureau, niet eens aan die van een escritoire, dat op zijn minst nog wat indrukwekkende lades heeft. Het mocht zelfs geen secretaire heten want bergruimte ontbrak.  Zou hij al zijn spullen al opgeruimd hebben?

De vroeg negentiende-eeuwse tafel bevond zich ook niet het Oval Office maar in de veel minder belangrijke ontvangstkamer voor diplomaten, die direct vanaf de tuinen toegankelijk is. In 1963 liet Jackie Kennedy deze kamer decoreren en inrichten met antieke federale meubelen. De tafel waar Trump aan zat, zou oorspronkelijk weleens bedoeld kunnen zijn als kaarttafel, of om een plant op te zetten.

Wat betekent het dan dat hij zich vast laat leggen aan een elegant meubelstuk dat niet bedoeld is om aan te werken? Het antwoord ligt in het verlies aan autoriteit. Kolossale bureaus zijn bedoeld om macht uit te stralen, een plaats waar oorlogsplannen worden uitgewerkt. Zo liet Winston Churchill zich regelmatig fotograferen wanneer hij gezeten was aan enorm bureau omringd door keurig geordende documenten. Zelfs de idealistische Jimmy Carter was zich bewust van de symboliek van een met dossiers afgeladen bureau. Op deze foto zit hij aan een exemplaar ter grootte van een tweepersoonsbed, beladen met een rij boeken. Als je deze op Trumps bureau zou zetten dan zou het onder het gewicht bezwijken.

Het is natuurlijk mogelijk dat Churchill en Carter toevallig met hele belangrijke zaken bezig waren toen ze op de gevoelige plaat werden vastgelegd. Toch worden werkplaatsen al sinds de Renaissance gebruikt om inspanning te symboliseren. Een Duitse koopman die aan het begin van de zestiende eeuw door Hans Holbein werd geportretteerd, is afgebeeld met een brief in zijn hand, omringd door post, dossiers, zegels en inkt. De boodschap is duidelijk: deze man heeft nauwelijks de tijd om te poseren.

Het is niet alleen het formaat van het bureau waaraan de mate van activiteit is af te lezen. Trump was de laatste tijd niet zo druk. Hij speelde golf, twitterde wat over zijn oprechte, of geveinsde, ongeloof over de verkiezingsuitslag, maar leek zich maar weinig bezig te houden met belangrijke staatszaken.  Dit tafeltje, dat op een bureau moet lijken, is een bekentenis van luiheid. In plaats van dringende zaken vanuit het Oval Office te regelen, hurkt Trump hier aan een tafeltje dat eerder geschikt is om een maaltijd voor de TV aan te nuttigen. Wellicht is de volgende stap een dienblad op schoot?

Het is de tafel van een gepensioneerde, die een magnetronmaaltijd voor de buis naar binnen werkt. Dit is Trump, die geleidelijk de schijn laat varen dat hij een enorm land bestuurt en zich voorbereidt op een rustiger bestaan. Net zoals zijn meubilair verliest hij voor onze ogen aan gewicht.

Bekijk hier de foto van het bewuste bureau: TheGuardian


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven