Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe marktindicator brengt stand wonend Nederland in kaart

Huizenplatform Funda voorspelt woningmarkt

Met meer dan 5 miljoen unieke bezoekers per maand lanceert funda een nieuwe marktindicator. De funda Index brengt vanaf vandaag (donderdag 12 november) iedere maand de stand van wonend Nederland in kaart. Actuele inzichten geven een vroege indicatie van het vertrouwen, de intentie en het gedrag van consumenten met betrekking tot de woonmarkt. De funda Index kan mogelijke marktverschuivingen en trends als eerste signaleren dankzij een combinatie van gedragsdata en structureel onderzoek onder de gebruikers op het platform.


Aan de Kemperbergerweg in Arnhem staat dit optrekje te koop.

Volgens CEO Quintin Schevernels heeft funda dankzij haar bereik en doelgroep een unieke positie in de markt. Het platform heeft daardoor de vraagzijde zeer goed in beeld én kan daarmee het sentiment van kopers en verkopers duiden. ‘We zijn de enige partij die het gedrag van potentiële kopers op dagelijkse basis op de voet kan volgen. In combinatie met het maandelijks verdiepend onderzoek dat wij doen, zien we de funda Index als unieke verrijking op bestaande kwartaal- of halfjaarrapportages en -analyses. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de NVM die ieder kwartaal vooral duidt wat er aan de aanbodzijde gebeurt.’

Inspiratie en ambitie
Voor Schevernels is de Purchasing Managers Index (PMI) een inspiratiebron voor de funda Index. Deze belangrijke wereldwijde early indicator signaleert aan de hand van het vertrouwen van inkoopmanagers in de economie of er sprake is van groei of krimp. ‘Zonder de pretentie te hebben dat wij zo’n positie direct kunnen innemen, hebben we wel die ambitie en potentie voor de woonmarkt. Wij zijn de enige in de Nederlandse markt met deze onderzoekspopulatie, database en de mogelijkheid om zo actueel de eerste bewegingen in de markt waar te nemen. Wij denken dat we daarmee als eerste binnen de woningmarkt kunnen zien wat er gebeurt, voordat het gebeurt. Het zijn waardevolle indicaties voor alle spelers op de markt, die we dan ook graag delen,’ aldus Schevernels.
 
Opstap naar meer data en onderzoek
Funda heeft inmiddels een lang trackrecord van marktonderzoeken en data-analyses die het sentiment en gedrag van kopers en verkopers op de woningmarkt in kaart brengen. ‘Tot nu waren deze meer incidenteel dan structureel en vaak ingegeven door actualiteiten zoals brexit en Covid-19,’ aldus Schevernels. ‘Zonde, want we beschikken over de ideale middelen om de early indicator te zijn. We hebben op dit gebied de komende jaren nog wel meer plannen voor funda. De lancering van de funda Index is daarbij een heel belangrijke stap. In de toekomst willen wij graag de partij zijn die op dit vlak nog veel meer waarde levert aan de diverse stakeholders, van makelaars en sectoreconomen tot opiniemakers en media.
 
Opzet van de funda Index
De funda Index signaleert sentiment en verschuivingen op de woningmarkt aan de hand van de pijlers vertrouwen, intentie en gedrag. Naast vaste onderliggende factoren zoals woningmarktaanbod en rentestanden, brengt de index ook de invloed van maatschappelijk, politiek en economisch sentiment én persoonsgebonden situaties in kaart. Dit gebeurt op basis van gedragsanalyse en maandelijks onderzoek onder een deel van de 5 miljoen unieke bezoekers van funda. De funda Index wordt al sinds 1 juli 2020 gemonitord om zo bij de lancering al meer zicht te hebben op mogelijke trends en ontwikkelingen.

Publicatiedatum: