47 suites in de vorm van tenten

Franse architectuurstudio ontwerpt luxe galmpingresort in de woestijn

De Franse architectuurstudio AW2 heeft haar ontwerp voor een ‘glamping-resort’ onthuld in de AIUIa-woestijn in Saoedi-Arabië. Het resort zal bestaan uit 47 luxe tenten.

Het Ashar Tented Resort, dat wordt ontwikkeld als onderdeel van de plannen van de Royal Commission of AIUIa om het toerisme in deze woestijnregio te bevorderen, bevindt zich nabij de oude stad Madâin Sâlih, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De accommodatie bestaat uit 47 suites in de vorm van tenten, die zijn geïnspireerd op de tenten die door nomadische Bedoeïenen werden gebruikt, de oorspronkelijke bewoners van het gebied.

“De inspiratie voor de architectuur begon met de eenvoudige rechthoekige vorm van een Bedoeïenentent, die dankzij zijn verstelbare doek maximale verkoeling en schaduw biedt,” zegt Stéphanie Ledoux van AW2.

“Vanuit deze basis hebben we een lay-out ontwikkeld die ruimte biedt aan alle voorzieningen van een moderne hotelsuite, maar wel met maximaal behoud van het contact met de omringende natuur,” legt ze aan Dezeen uit.

“Het doek wordt hier gebruikt als zonwering en voor de privacy.”

Het resort zal langs een pad dat voert langs de omliggende rotsformaties worden aangelegd. Elke suite zal één, twee of drie slaapkamers hebben, die gebouwd zijn van stenen van samengeperste aarde waarop de tentstructuur rust.

“De locatie wordt door drie elementen gedomineerd: zand, rotsen en het weidse uitzicht,” legt Ledoux uit.

“Deze elementen worden gebruikt als lagen in onze architectuur. Het zand is de basis waarop we bouwen, de rotsen zijn de woonruimten en de tentconstructie is de ‘beschermende hemel.”

Naast de tentsuites zullen er in het Ashar Tented Resort ook twee restaurants en een spa worden gebouwd, eveneens uitgevoerd in stenen van samengeperste aarde.

De spa zal voorzien worden van een zwembad, dat wordt gebouwd in de omliggende rotsformaties.

“De spa zal de gasten de kans geven letterlijk in de natuur te vertoeven,” zegt Ledoux.

“Het zal een hoogtepunt van deze architecturale belevenis vormen, met behandelkamers die uitkijken op de rotsen,” vervolgt ze.

“Een zwembad dat ingesloten is tussen twee rotsen biedt de gasten een unieke belevenis, waarin de twee natuurelementen, water en aarde, samenkomen, en die een adembenemend uitzicht over de vallei biedt.”

AW2 ontwikkelde het Ashar Tented Resort met het doel om de visuele en milieu-impact op de AIUIa-woestijn tot een minimum te beperken.

“De visuele impact van de tent wordt beperkt door de lage en zachte ronde vormen van de doeken, die opgaan in de zandduinen,” legt Reda Amalou van AW2 uit.

“De gebouwen zijn eveneens milieuvriendelijk, waarbij het doek dient als dubbele laag om een natuurlijke koeling tussen het dak en de tent te creëren,” vertelt Amalou aan Dezeen. “Alle muren zijn afgewerkt met een uit de omgeving afkomstige leemlaag.”

Het resort, dat naar verwachting in 2021 haar deuren zal openen, maakt onderdeel uit van een breder project dat erop is gericht om het internationale toerisme in Saoedi-Arabië te stimuleren.

“Het project bevindt zich in het hart van de Saoedische strategie om het land open te stellen voor internationale reizigers,” legt Amalou uit.

“Het Ashar Tentes Resort wordt het eerste resort in AIUIa dat aan internationale standaarden voldoet. Het is bedoeld om een nieuwe standaard op het gebied van hospitality  te stellen voor de bezoekers aan de werelderfgoed-locatie in de AIUIa-woestijn.”

De Franse architect Jean Nouvel werkt in het kader van de ontwikkeling van het toerisme in AIUIa ook aan een ondergronds hotel dat zal worden uitgehouwen in een zandstenen rots.

Andere projecten om het toerisme in het land te stimuleren, zijn de ontwikkeling van een reeks eilanden in de Rode Zee door Kengo Kuma en Foster + Partners.

Bron + meer foto's: Dezeen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven