Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlasvezel als grondstof voor nieuwe meubellijn

Vanuit het oogpunt duurzaam design, ging ontwerpster Sabine Rosseel op zoek naar een volwaardig en duurzaam alternatief voor de kunststofmeubelen die op de markt zijn.

"Een duurzaam, groen materiaal als grondstof voor het ontwerpen van meubelen met dezelfde esthetische kwaliteiten, doch met een veel kleinere ecologische voetafdruk. Dat is vlasvezel. Een eindproduct dat warm aanvoelt en een fijne uitnodigende uitstraling heeft. Een meubel met sensorische eigenschappen, een nieuwe look en feel."

Als groene grondstof dacht Sabine al snel aan de vlasvezel. "Het regionaal DNA bij uitstek waar we best trots op mogen zijn. Een natuurlijke vezel die we daadwerkelijk zichtbaar en tastbaar willen maken in onze FPC (flax plastic compound) designmeubelen.""Dit zal er ongetwijfeld toe bijdragen dat de consument zich bij gevolg ook bewuster wordt van meer duurzame producten in het aanbod van meubilair. We zijn er immers van overtuigd dat wie de natuurlijke vezel ziet en voelt, sneller geneigd is meer interesse te tonen in duurzame, milieuvriendelijke producten met een circulair verhaal. De Oscar Swing is dan ook ons eerste resultaat van deze gedachtegang.""We konden rekenen op een prima samenwerking met Propolis, het onderzoeksteam van de KU Leuven onder leiding van Professor Frederik Desplentere, en Isiplast als producent. Simulaties en sterkteberekeningen werden gemaakt en de klimatologische eigenschappen van het nieuwe materiaal werden onderzocht. Als ontwerper én ondernemer hechten we veel belang aan co-creatie! De know how en interesse van die regionale partners betekenen sowieso een meerwaarde doorheen het groeiproces van onze Oscar Swing. Bovendien mochten we eveneens rekenen op de steun en belangstelling van het Algemeen Belgisch Vlasverbond (ABV) waarbij de directeur Dhr. Jan Sijnave ons project van bij de aanvang mee gedragen heeft, waardoor we met een sterk regionaal consortium deze innovatie kunnen waarmaken", besluit de ontwerpster.

Meer informatie:
A3 ontwerpburo | Sabine Rosseel
Jules Baertstraat 3 
8510 Bellegem
www.a3ontwerpburo.be
www.sabinerosseel.be

Publicatiedatum: