De Nederlandse huizenmarkt beleeft een ware hausse. In september zijn de prijzen van bestaande woningen met 8,5% gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het was de sterkste stijging sinds januari 2019. De prijzen stijgen het hardst in Groningen (11%) en het minst in Noord-Holland (7%).
De gemiddelde koopsom bedroeg in september EUR 345.443. Dat is een nieuw record. Wel zijn er grote verschillen binnen Nederland. In de provincie Noord-Holland ligt de koopsom 28 procent boven het nationale gemiddelde, terwijl die er in Groningen 28 procent onder ligt.
In Aalsmeer staat dit optrekje te koop voor 1,25 miljoen euro.
In september wisselden in totaal 20.601 woningen van eigenaar. Daarmee komt het aantal transacties dit jaar uit op 168.708. Dat zijn slechts 6.964 aankopen minder dan in de eerste negen maanden van 2017, het jaar dat een recordaantal woningen van de hand ging.
De forse prijs- en transactiestijging is bevreemdend tegen de achtergrond van de zware economische crisis als gevolg van corona. Niet eerder viel de economie zo sterk terug als in het tweede kwartaal van dit jaar en toch leeft de woningmarkt op.
De belangrijkste reden voor de aanhoudende prijs- en transactiestijging is de lage hypotheekrente. De gemiddelde hypotheekrente lag in augustus op 2,05%, oftewel 58 basispunten lager dan een jaar eerder. De lage rente zorgt voor een betere betaalbaarheid van koopwoningen en draagt zo bij aan de prijsstijging.
De daling van de hypotheekrente is grotendeels te danken aan de centrale banken. Door hun officiƫle rentetarieven te verlagen en op grote schaal schuldtitels te kopen duwen zij de rente van zowel leningen met een korte als met een lange looptijd naar beneden.
De centrale banken hopen met de lage rente de bestedingen te stimuleren, zodat de prijzen van consumptiegoederen en -diensten weer harder stijgen. Onder invloed van de scherpe vraagterugval is de inflatie namelijk sterk teruggevallen. De inflatie in de eurozone bijvoorbeeld ligt momenteel met -0,3% jaar-op-jaar ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde niveau van 2%.
In december zal de ECB waarschijnlijk aankondigen dat zij met het oog op de zwakke economie nog meer schuldtitels gaat opkopen. Zo is een merkwaardige situatie ontstaan waarin een economische dip de hausse op de woningmarkt voedt.
Auteur: Philip Bokeloh, sr. econoom ABN/Amro