Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
UPDATE Zorgwekkende werk- en leefomstandigheden voor truckers

Meubelgigant in opspraak: FNV wijst naar Ikea

Bij een controle in Geleen troffen de Inspectie SZW en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) acht vrachtwagenchauffeurs aan die onder belabberde omstandigheden leven op een parkeerplaats. De chauffeurs werken voor een Litouwse onderneming en hebben aangegeven op en af twee maanden in hun cabine in Nederland te verblijven. Inspecteurs stellen nader onderzoek in naar vermoedelijke onderbetaling en overtreding van de rij- en rusttijden. Volgens ingewijden gaat het om chauffeurs die voor Ikea rijden.

Illustratie © Alexey Novikov | Dreamstime.com

De gezamenlijke inspectie is onderdeel van een internationale actie waarbij in grensstreken in Nederland en België is gecontroleerd op basis van meldingen over misstanden. De chauffeurs in Geleen verklaarden dat zij, nadat zij klaar zijn met werken, wonen in hun cabine op de parkeerplaats. Er zijn geen voorzieningen zoals elektriciteit, douches of wc’s op deze parkeerplaats, waardoor de chauffeurs hun behoefte in de struiken doen en zich wassen met water dat zij zelf meenemen. Zij krijgen 65 euro per dag betaald, ongeacht de uren die zij werken. Vermoedelijk krijgen de werknemers geen vakantiebijslag of onkostenvergoeding. Na een periode van zo’n 6 tot 8 weken worden ze afgelost door een collega die de vrachtwagen overneemt. De werknemers verklaarden voornamelijk te laden en lossen in Nederland, België en Duitsland. Veel opdrachten komen van een meubelgigant.

De Inspectie SZW doet momenteel nader onderzoek naar vermoedelijke overtredingen van de Wet Minimumloon en minimum vakantiebijslag. Bij overtredingen kan de werkgever en boete tegemoet zien en kan een nabetaling aan werknemers volgen. De ILT onderzoekt de gegevens van de tachografen om vast te stellen wat de rij- en rusttijden zijn. Ook wordt nagegaan of er daadwerkelijk overtredingen zijn betreffende het doorbrengen van de normale wekelijkse rust in de vrachtwagencabine. De onderzoeken kunnen enige tijd in beslag nemen. De gemeente Geleen is op de hoogte gesteld van de slechte leefomstandigheden op de parkeerplaats.

Update 25/09
Volgens Nieuwsblad Transport reden de chauffeurs veelal in opdracht van Ikea. De Inspectie SZW bevestigt dit niet, omdat bij lopend onderzoek nooit bedrijfsnamen worden gemeld. 'Maar een stichting van de vakbond onderzocht de afgelopen maanden transporten van Ikea in West-Europa. Daaruit zou naar voren zijn gekomen dat chauffeurs op Belgische parkeerplaatsen van Ikea in hun vrachtwagens bivakkeerden. Daarnaast zouden chauffeurs de opdracht hebben gekregen om in het weekend van België naar Nederland te rijden, om zo controles van Belgische inspecties te ontlopen', aldus Nieuwsblad Transport.

Ikea laat in een reactie aan de redactie van genoemd nieuwsblad weten het probleem 'zeer serieus' te nemen. Het concern zegt een onderzoek te starten naar de misstanden. "Elke chauffeur die Ikea-producten vervoert, behoort goede en eerlijke arbeidsvoorwaarden te hebben. Goede en eerlijke arbeidsomstandigheden zijn onderdeel van onze cultuur en waarden en geldt voor iedereen die wereldwijd werkzaam is in onze keten. Wij vinden dit heel erg belangrijk en dat geldt ook voor arbeidskrachten die niet direct in dienst zijn van ons."

Lees hier het complete artikel

Publicatiedatum: