Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deze bezittingen redden we als eerste bij brand

Bij een brand in huis proberen mensen vaak nog enkele waardevolle spullen te redden. Iets waar men liever niet over nadenkt, maar wat zou het eerste item zijn wat wordt gered? Nederlanders grijpen in zo’n noodsituatie vooral naar hun smartphone, portemonnee en identiteitsbewijs. Dat blijkt uit recent onderzoek van online verzekeraar Allianz Direct. Daaruit blijkt ook dat veel Nederlanders hun dierbare bezittingen niet goed beschermen tegen brand en inbraak.

Foto ter illustratie. © Ded Mityay | Dreamstime.com 

Top 10 bezittingen: smartphone op één
Ongeveer drie op de vijf Nederlanders (58%) weten precies wat ze mee zouden nemen, als er ooit brand uit zou breken in huis. Het blijkt dat we verknocht zijn aan onze smartphone: 61 procent van de mensen zet dit in de top 3 van items die ze snel zouden redden bij een woningbrand. De volledige top 10 van bezittingen die we niet willen verliezen, ziet er als volgt uit:

- Smartphone
- Portemonnee/pinpas/geld/creditcard
- Paspoort/ID-kaart
- Computer/laptop/iPad
- Foto’s/camera
- Harde schijf
- Erfstuk(ken)
- Sieraden
- Kleding/schoenen
- Kunst

Nederlanders meest gehecht aan foto’s
Opvallend genoeg nemen we foto’s niet als eerste mee als er brand uitbreekt. Dit terwijl het voor ruim een derde van de Nederlanders (37%) het meest waardevolle bezit in huis is. Foto’s bevatten tenslotte dierbare herinneringen, bijvoorbeeld aan een trouwdag, een geliefde of een bijzondere reis. Vrouwen hechten overigens wel iets meer waarde aan foto’s (42%) dan mannen (32%). Naast foto’s noemen Nederlanders elektronica (13%), sieraden (10%), kunst (5%) en verzamelingen/collecties (3%) als hun meest waardevolle bezit.

Bijna helft (47%) niet bewust bezig met opbergen waardevol bezit
Waardevolle spullen als elektronica en sieraden zijn niet alleen kwetsbaar bij brand, maar ook gewild bij inbrekers. Ruim de helft van de Nederlanders (56%) legt waardevolle spullen dan ook altijd uit het zicht van ongewenste bezoekers. Bijna de helft (47%) is echter niet bewust bezig met het goed opbergen van waardevolle spullen.

Meest dierbare bezittingen gewoon in kast of lade
Waardevolle spullen liggen meestal in de (kleding)kast. Bijna de helft van de Nederlanders (45%) gebruikt dit als opbergplek. Hierna volgen de kluis (18%), de zolder (15%), een externe locatie zoals de bank of het huis van ouders (10%) en de garage of berging (6%). Een klein aandeel mensen gebruikt nog ouderwetse verstopplekken; vier procent verstopt kostbare spullen onder het bed, één procent in een sok of begraaft ze in de tuin.

Meer informatie:
Allianz Direct
www.allianzdirect.nl

Publicatiedatum: