Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Laminam platen sieren de Al Faya Lodge

Opvallend: boutique hotel in Arabische woestijn

Anarchitect, een architectenkantoor met studio’s in Dubai en Londen, heeft een nieuwe internationale toeristische bestemming gecreëerd. De onderneming heeft twee stenen gebouwen uit de jaren zestig, nabij de iconische eerste benzinepomp in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), volledig getransformeerd. De architect gebruikte de keramische platen van Laminam om de  binnen- en buitenruimten in elkaar over te laten vloeien en een plafondhoogte van drie meter te realiseren.Het project en de afwerking met Lamina
De Al Faya Lodge is het nieuwste juweeltje in de Sharjah Collectie, een reeks boutique hotels die strategisch gelegen zijn in diverse regio’s van het emiraat Sharjah. De Al Faya Lodge,  gelegen aan de voet van de berg Alvaah, beschikt over alle kenmerken om uit te groeien tot een exclusieve nieuwe toeristische bestemming. Het project werd ontworpen door Jonathan Ashmore (directeur van Anarchitect). Hij transformeerde de jaren zestig gebouwen, die voorheen onder andere dienst deden als kliniek en supermarkt, tot een elegant, eigentijds hotel met restaurant. Hij voegde een gebouw toe aan de bestaande structuur waarin een zoutwaterzwembad werd ondergebracht.De Al Faya Lodge vormde een unieke uitdaging voor Anarchitect, dat een passie heeft voor het inpassen van projecten in hun omgeving en oog heeft voor details en praktische oplossingen. “Het leven in de woestijn wordt gekenmerkt door verstikkende hitte en fel zonlicht,” zegt Ashmore.

“Deze factoren speelden een belangrijke rol bij het ontwerp van de vorm van het gebouw en de keuze voor de materialen, die robuust en doelmatig moesten zijn. In de woestijn staan zij immers aan allerlei weersinvloeden bloot. Gebouwen van lokale steensoorten of beton kunnen een oplossing bieden voor de temperatuurwisselingen die onder deze extreme omstandigheden kunnen ontstaan."Ashmore bekleedde de buitenmuren van het boutique hotel met CorTen geoxideerd staal. Verder maakte hij gebruik van aluminium en hardhout (zoals teak) voor de dakranden, schaduwelementen en verhoogde terrassen. In combinatie met de bepleisterde delen van de muren geven deze elementen het project een elegante uitstraling in kleuren en texturen die zullen verweren onder invloed van het klimaat.

De architect koos voor de Bruno finish uit de Ossido-serie van Laminam om de nieuwe constructie van de binnenwanden te benadrukken. “Het was ons doel om de binnenruimten dezelfde chromatische textuur te geven van het CorTen-staal dat aan de buitenkant werd gebruikt,” legt Ashmore uit. “Daarnaast wilden we een plafondhoogte van drie meter realiseren, vooral in het hotelgedeelte, om de kamers een ruimtelijke en ontspannen sfeer te geven. De kleuren, royale afmetingen (3x1 m) en het dunne profiel (3mm) van de Laminam-platen en de beperkte bewegingsruimte in het bestaande gebouw waren de doorslaggevende factoren om voor deze Italiaanse fabrikant te kiezen voor de uitvoering van dit spannende renovatieproject.”Boutique hotel structuur
Het project was bedoeld om een toevluchtsoord te creëren voor mensen die even kort willen ontsnappen aan de hectiek van de stad. De oorspronkelijke stijl van de  Al Faya Lodge bleef met opzet behouden en biedt gasten de gelegenheid om het omringende landschap volledig in zich op te nemen. Dit project straalt de ontwerpvisie van Anarchitect uit. Door de gepassioneerde en exclusieve benadering werd een uniek hotel gecreëerd dat zelfs op de meest kritische bezoeker een onvergetelijke indruk achter zal laten.

Het hotel heeft een eetzaal, lobby, bibliotheek en dakterras. Alle vijf de hotelkamers hebben een dakraam dat uitzicht biedt op de nachtelijke sterrenhemel. De luxe suite heeft een eigen dakterras. Het gebouw waarin zich het zoutwaterzwembad bevindt, biedt de gasten drie strandbelevenissen: warmte, water en de zilte geur. Men moet van de Al Faya Lodge in zijn geheel genieten. Iedere gast zou de spa moeten gebruiken om de kracht van het ontwerp optimaal te kunnen ervaren. Ultieme privacy is gegarandeerd omdat gasten hun eigen tijden kunnen reserveren. Het restaurant en de receptie bevinden zich aan de andere zijde van het gebouw, met een eetzaal, buitenterras, openhaard en een dakterras.De gebouwen waarin het hotel, de spa en het restaurant zijn ondergebracht, zijn gescheiden door een weg, wat zorgt voor een ongebruikelijke en onverwachte onderbreking van de lay-out van het hotelterrein. Samen met de historische benzinepomp springen deze gebouwen er echt uit in dit woestijnlandschap en zullen zij een niet te missen stop worden voor mensen die deze hotels al kennen en anderen die ze nog moeten ontdekken.

Bron: Archiproducts

Publicatiedatum: