Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Woordvoerder Thomas Dujardin van de Recor Group:

"Levenswerk van oprichter gaat in rook op; dat is een zware klap voor de familie Corthouts"

De Recor Group blijft bestaan. Zo'n 400 werknemers behouden hun baan. Daartegenover staat dat circa 160 mensen op zoek zullen moeten naar ander werk, omdat het vrijwel zeker is dat Recor Hasselt de deuren gaat sluiten. Ondanks gesprekken met meerdere overnamekandidaten heeft niet een partij een fatsoenlijk bod uitgebracht. En dat terwijl er nog een goedgevulde orderportefeuille ligt van zeker twee miljoen euro. "We hopen dat de curator besluit om de fabriek terug op te starten zodat we de bestelde producten alsnog uit kunnen leveren. Uiteraard moeten de betrokken vakbond en werknemers dan wel bereid zijn om mee te werken", geeft woordvoerder Thomas Dujardin aan. Hij is Marketing & Communication Director van de Recor Group, bestaande uit de divisies Recor Originals, Recor Home, Recor Bedding en Sofa-Bed.


Het iconische gebouw aan de Sint-Truidersteenweg in Hasselt, dat hoogstwaarschijnlijk voor de Recor Group verloren gaat. ARCHIEFFOTO WONEN360 

Het zijn slapeloze nachten voor de directie en een flink deel van het personeel van Recor NV. In thuismarkt België zag het bedrijf begin dit jaar een lichte groei, maar int​ernationaal bleven de resultaten ver achter. Een aantal belangrijke orders werd on hold gezet met directe impact op de omzet van Recor NV. De covid-19 crisis deed daar nog een stevige schep bovenop. De aanvoer van grondstoffen kwam in​ het gedrang. Bovendien moesten meubelwinkels noodgedwongen de deuren tijdelijk sluiten ten gevolge van de lockdown met grote impact op de totale orderportefeuille.
Bijkomend nadeel was dat Recor NV geen beroep kon doen op het coronasteunfonds. Om toch het hoofd boven water te kunnen houden, werd eind april een verzoekschrift bij de Ondernemingsrechtbank in Hasselt ingediend om een procedure voor bescherming ten aanzien van de schuldeisers op te starten. Dat werd gehonoreerd. Recor Group kreeg daardoor vier maanden de tijd om een oplossing uit te werken en een doorstart te maken. 

V.l.n.r. Philippe, oprichter René (midden) en Adrien Corthouts.

Komende maandag
Drie maanden later was er witte rook. Dat wil zeggen: de Ondernemingsrechtbank gaf groen licht voor het bod dat de familie Corthouts had uitgebracht op de zitmeubeltak. De commerciële exploitatie hiervan is intussen ondergebracht in een nieuwe vennootschap: Sitac Europe NV. Adrien Corthouts, kleinzoon van oprichter René Corthouts, neemt hiervan de leiding. De productie-unit is inmiddels verschoven van Hasselt naar Genk, op de site van Recor Bedding. Komende maandag wordt de productie opgestart. Charles Corthouts, die gedelegeerd bestuurder van het bedrijf is, integreert op die manier de salonproductie in zijn organisatie. Daarnaast blijft de salonproductie van premium modellen in België ook actief. "Kwaliteit vinden we heel belangrijk, vandaar dat we in ons eigen land blijven produceren. Daarin zijn we uniek", weet Thomas. Het bedrijf kijkt alweer volop naar de toekomst, want op 9, 10 en 11 september staat er een huisshow gepland in Heusden-Zolder. 

Een blik op de naaiafdeling. Veel bij Recor Group wordt op ambachtelijke wijze geproduceerd. Deze medewerkers behouden hun baan. ARCHIEFFOTO WONEN360

Meubeltak
Blijft over de meubeltak van de Recor Group. "Wat dat betreft zitten we in een zeer hectische periode", geeft Thomas aan, "omdat van ruim 160 medewerkers die daar werkzaam zijn de toekomst op het spel staat. Dankzij de doorstart van de zitmeubeltak blijven direct en indirect meer dan 50 jobs behouden. Maar gevreesd moet worden voor de meubelafdeling, ondanks de goed gevulde orderportefeuille van twee miljoen euro en een goed machinepark dat er staat. De familie heeft intensieve gesprekken gevoerd met verschillende overnemers, er alles aan gedaan om tot een goede oplossing te komen, maar de gesprekken zijn gestrand. Daarna is het advies gegeven om de procedure te stoppen, maar daarover is nog geen beslissing gevallen. Wordt het advies opgevolgd, dan volgt het faillissement van Recor NV. We hopen uiteraard dat we de klanten die een bestelling hebben gedaan nog kunnen bedienen, maar dat is in de eerste plaats aan de curator of die de productie terug op wilt starten. En ten tweede moeten de vakbond en werknemers akkoord gaan. Het zou in ieder geval een mooie oplossing zijn voor de gedupeerde klanten."

Zware klap
"De familie Corthouts heeft diep respect voor alle werknemers die tot het laatst toe hun inzet hebben getoond", vervolgt Thomas. "Zij heeft er alles aan gedaan om tot een oplossing te komen, maar dat is helaas niet gelukt. Niet één partij wilde investeren. Dat is voor de familie een zware klap. Zij ziet een deel van het levenswerk van oprichter René Corthouts in rook opgaan, ook al behouden nog altijd 400 mensen hun baan."