Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CoronaKantoorScan.nl helpt bedrijven bij de invulling van de anderhalvemeterregeling

'Kantoorruimte blijkt nu vooral een kostenpost'

Als na de coronacrisis het economische verkeer echt weer op gang komt, hoeven we niet langer per se allemaal rond negen uur ’s ochtends en vijf uur ’s avonds in de file staan. Dankzij de huidige ervaring met thuiswerken en vergaderen op afstand is het nieuwe deeltijdwerken in aantocht. Thuis beginnen en pas na de file naar het werk, bijvoorbeeld. Dat kan ook gevolgen hebben voor de infrastructuur en de kantorenmarkt. Eén ding is zeker het kantoor blijft onverhoopt een plek voor werken en ontmoeten. Het nieuwe kantoor wordt des te meer een plek voor inspiratie en verbinding.

Met alle narigheid en het verdriet dat het coronavirus met zich meebrengt, is dit een interessante tijd. Ook voor onderzoekers. Het massale thuiswerken heeft structureel invloed op verkeersstromen als de economie straks op enig moment herstelt. Bij de vorige crisis was er minder file omdat we minder gingen werken. Nu is er geen verkeer maar werken mensen door op afstand. Er waren al allerlei technieken om op afstand te werken. Nu zijn ze ook gebruikt door mensen die minder verandering geneigd zijn. Iedereen gebruikt Microsoft Teams, Zoom of een ander video-call programma en merkt dat een deel van de overleggen prima op die manier kan.

Een kwart wil vaker thuiswerken
Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde een eerste onderzoek. Daaruit blijkt dat 44% van de respondenten vaker thuis is gaan werken. Van die groep zegt 61% dat het hen makkelijk afgaat en een kwart zegt ook na de coronacrisis vaker thuis te willen werken.

In Nederland werkten al relatief veel mensen thuis
In Nederland werkten voor corona al relatief veel mensen thuis. Vorig jaar deed 39% van de werkenden dat wel eens vanuit huis, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek. Het merendeel van de 3,5 miljoen thuiswerkers deed dat vooral incidenteel en vaak niet op een vaste dag. Vergeleken met andere Europese landen liep Nederland voorop, blijkt uit een studie van Eurostat uit 2018.

Door de coronacrisis zal dat incidentele een meer structureel karakter krijgen, verwacht men. Mensen hebben er nu aan kunnen proeven. Ik heb nog niemand gehoord die weer vijf dagen in de file wil staan.

Kantoren zullen vooral anders ingericht worden
Als mensen meer thuis gaan werken, kan een bedrijf mogelijk met minder ruimte toe. Voorlopig zal dit nog niet opspelen, vanwege de anderhalvemeterregel. Dat is vooral een tijdelijke maatregel en kan goed ingevuld worden door CoronaKantoorScan.nl. Bedrijven hebben nu alle vierkante meters nodig die ze hebben. Een voorbeeld hiervan is Vesta Terminals die blij is hoe met weinig en zeker hele charmante middelen het kantoor tijdelijk is aangepast. Een filmpje van de montage is terug te vinden op de website van CoronaKantoorScan.nl 



Op termijn gaan vastgoedeigenaren dit merken
Bij kantoren zullen de effecten van corona geleidelijk zichtbaar worden. Kantoorruimte is een kostenpost. Daar zullen bedrijven nu kritisch naar kijken en dat zal bij herzieningen van huurcontracten een rol gaan spelen en dus de waarde van vastgoed raken. Vastgoedadviseur CBRE betwijfelt of het tot minder vierkante meters gaat leiden. De kantoorkenner denkt wel dat thuiswerken een structurele plek gaat krijgen bij bedrijven, maar denkt dat dit er vooral toe gaat leiden dat de functie van kantoren anders zal worden. Mensen komen vooral naar kantoor om elkaar te ontmoeten, dus er zullen meer vergaderruimtes en cafés komen en minder bureaus. Het kantoor blijft onverhoopt een plek moment voor werken en ontmoeten. Het nieuwe kantoor wordt des te meer een plek voor inspiratie en verbinding.

Maar of dit onder aan de streep eventueel tot minder vierkante meters leidt, is nog afwachten.

Verkeersdruk verlicht
Op de snelweg duurt het waarschijnlijk wel even voordat het effect van vaker thuiswerken echt merkbaar wordt. Eerst komt de recessie nog. Het thuiswerken gaat vooral tellen als de grenzen van de capaciteit worden bereikt, want dan leidt een beetje meer of minder verkeer tot aanzienlijk langere of kortere files. Het helpt het meest als een deel van de mensen op maandag, dinsdag of donderdag thuiswerkt. Dat zijn de drukste dagen. Dat hoeft niet eens een hele dag te zijn. Zo kan iemand de ochtendvergadering thuis doen en na de spits naar het werk gaan. Of de medewerker gaat 's middags naar huis en doet 's avonds nog wat. Met elkaar kunnen we zeker de verkeersdrukte verlichten. Laten we dáár samen voor gaan.

Meer informatie:
CoronaKantoorScan.nl
www.coronakantoorscan.nl 
[email protected] 

Publicatiedatum: