Uit het Grote Kerstonderzoek van Biano.nl, waaraan 1.038 respondenten hebben deelgenomen, blijkt dat de kunstkerstboom inmiddels bijna net zo populair is als de echte kerstboom. Hoewel steeds meer Nederlanders voor een kunstboom kiezen, blijken we op het gebied van een duurzame kerst nog steeds veel te kunnen behalen. Want hoe vaak kopen we eigenlijk een ‘echte’ kerstboom en nieuwe kerstdecoratie?  En wat doen we met de ‘echte’ boom na kerst?

#1 Een ‘echte’ kerstboom hoort erbij 
De meeste Nederlandse huishoudens die voor een echte kerstboom gaan (55%), kopen ieder jaar opnieuw (62%) een kerstboom voor in huis. En dan te bedenken dat we maar voor korte tijd onze groene dennevriend thuis hebben staan, zo blijkt uit #3. Not so green, right!

#2 De kunstkerstboom wint aan populariteit  
Kunstbomen worden wel steeds populairder: ruim 45% van de Nederlanders heeft er eentje in huis staan. Een duurzaam alternatief omdat je slechts één keer een boom hoeft aan te schaffen en je er jarenlang plezier van kunt hebben. Al zijn er tegenwoordig ook steeds meer discussies over de milieu-impact van kunstbomen…

#3 Weg ermee 
Het genieten van de echte kerstbomen is maar van korte duur. Bij meer dan de helft van de mensen (58,4%) gaat de kerstboom gelijk de deur uit als Oud & Nieuw geweest is. Zonde! In deze opruimbui belandt maar liefst 85% van de echte kerstbomen bij het grofvuil of op de brandstapel. Say what?!

#4 Maak je tuin gezellig met je kerstboom
Gelukkig zijn er verschillende duurzame kerstboom alternatieven en Nederlanders lijken zich hier ook bewuster van te worden. Een kleine 15% procent van de respondenten gaf aan de echte kerstboom na de feestdagen op het balkon te plaatsen of in de tuin te planten. Zo kan men er nog lang plezier aan beleven en kan de kerstboom voor het volgende jaar weer gebruikt worden!

#5 Adopt, don’t shop!
Een andere meer eco-friendly oplossing kan zijn om een kerstboom te adopteren. Nu denk je misschien een adoptieboom? Yes! Zo blijkt dat nog geen 1% van onze respondenten hiervoor kiest. Natuurlijk wel belangrijk om zo’n boom dan bij jou in de buurt te kunnen adopteren. Aangezien een verre rit om je ‘groenere’ adoptieboom op te halen, natuurlijk ook weer de nodige invloed heeft op het milieu.

#6 Verslaafd aan kerstdecoratie
Of je nu een echte kerstboom of een kunstkerstboom in je woonkamer hebt staan, decoratie kan natuurlijk niet ontbreken! Het blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders (21,8%) elk jaar nieuwe decoratie voor in de boom koopt en meer dan een derde van de Nederlandse huishoudens kiest voor trendgevoelige kerstversiering.

#7 Buiten de deur shoppen
De meeste mensen prefereren om kerstdecoratie te kopen in tuincentra, winkels en op kerstmarkten in plaats van online via webshops. Aan deze kerstdecoratie wordt door meer dan 50% van de respondenten tussen de 50 à 200 euro uitgegeven! We zijn duidelijk dol op het kopen van kerstversiering, maar sustainable is het allerminst als je bedenkt dat we om al die spullen in huis te halen vaak een hoop ‘onnodige’ autoritjes nodig hebben.

#8 Tweedehands shoppen is hot!
Opvallend is daarentegen dat bijna 20% van de mensen decoratie in een kringloopwinkel of tweedehands koopt. Dit is zeker een goede manier om geld te besparen en het is zeker meer duurzaam verantwoord!

www.biano.nl