Er gebeuren mooie dingen wanneer alles op een natuurlijke manier samenvloeit. Op DOMOTEX 2020 beschrijft 'Atmysphere' het doel dat niets overbodig, vervelend of schadelijk is. Het feit dat zelfs plastic afval - dat per definitie overbodig, vervelend en schadelijk is - dit nobele doel kan bereiken, wordt aangetoond door de Aquafil-groep uit Italiƫ met zijn gerecycled Econyl-product als een slim voorbeeld van vindingrijkheid in de circulaire economie.

Om nog iets moois te maken, speelt traditionele handarbeid ook een belangrijke rol in het proces. Econyl bestaat uit zogenaamd post-consumer afval, dat wil zeggen producten die niet langer worden gebruikt. Als iets geheel of gedeeltelijk is gemaakt van polyamide 6, bijvoorbeeld visnetten, de bovenlagen van bepaalde tapijten of stijve stoffen, dan kunnen deze worden vervaardigd tot Econyl nylon garen, dankzij een door de Italianen ontwikkeld proces - een gerecycled product met een overtuigend zijdeachtig gevoel en speciaal kleureffect.

Tapijt voor de 21e eeuw
Om de uitstekende eigenschappen van gerecycled garen te benadrukken, presenteert Aquafil op DOMOTEX 2020 het handknopen van een Econyl-tapijt in de sector Flooring Spaces. Dit is het resultaat van de intensieve promotie van nieuwe manieren van denken, met als belangrijkste doel het verbeteren van de duurzaamheid. Dit handgemaakte tapijt van Sarawagi Rugs is ontworpen door de Britse ontwerper Isobel Morris en op de markt gebracht in samenwerking met Michael Christie, die bekend staat als 'The Ruggist'. Deze bekende fabrikant van handgeknoopte Nepalese tapijten in Tibetaanse stijl maakt het mogelijk om meer te produceren dan alleen een gerecycled tapijt. Degenen die de Flooring Spaces showcase komen bekijken op DOMOTEX 2020 zullen ondervinden dat de excellentie van Econyl veel verder gaat dan het uiterlijk en dat het concept ervan een enorm potentieel biedt voor de 21ste eeuw.

Hoewel de commerciƫle levensvatbaarheid op lange termijn van Econyl-tapijten nog niet stevig staat, kan wereldwijde blootstelling zoals bij DOMOTEX 2020 helpen bij het succes van deze unieke vereniging van de nieuwste ontwikkelingen in nylonregeneratie en meer traditionele, volledig handmatige verwerking.

Meer informatie:
Domotex
www.domotex.de