De Turnhoutse architect Lou Jansen is vrijdag 6 december overleden. Jansen tekende samen met zijn partner Rudi Schiltz de plannen voor meubeltoonzaal Sint-Antonius, het iconische gebouw waar vandaag Master Meubel gevestigd is, zo meldt het meubelbedrijf op haar website.

Lou Jansen studeert eind jaren vijftig architectuur aan Sint-Lucas in Schaarbeek. Zijn modernistische visie ontwikkelt hij echter tijdens reizen naar onder meer Belgisch Congo, onze buurlanden en de Verenigde Staten. Daar raakt hij onder de indruk van gebouwen van onder meer Ludwig Mies van der Rohe. Samen met studiegenoot en goede vriend Rudi Schiltz richt hij een architectenbureau op, dat in de gouden jaren zestig meer dan honderdtwintig opdrachten binnenhaalt.

Jansen werd, samen met onder meer Carli Vanhout en Paul Schellekens, gerekend tot de Turnhoutse School, een invloedrijke modernistische stroming. Bekende ontwerpen van zijn hand zijn onder meer de Sint-Jozefkerk in Meerhout, het kantoorgebouw voor Van Gorp in Ravels en in Turnhout de lagere jongensschool van Sint-Victor en de meubeltoonzaal Sint-Antonius (vandaag Master Meubel).

Luc Hendrickx vraagt in 1967 aan zijn voormalige studiegenoten Lou Jansen en Rudi Schiltz om de plannen te maken voor een gloednieuwe meubeltoonzaal, in de velden tussen Turnhout en Kasterlee. Het resultaat is een gebouw met grote glasvlakken en betonstenen zijgevels, een icoon van de Turnhoutse School. De showroom van Master Meubel stond op de cover van het boek uit 2012 dat de Turnhoutse School aan de vergetelheid ontrukte.

Master Meubel eert de meesters van het hedendaags design, niet alleen in meubilair maar ook in architectuur. In een hoek van de toonzaal is een permanente tentoonstelling over het bijzondere gebouw ingericht, zodat de nagedachtenis aan deze unieke Turnhoutse architectuur blijft verder leven.

Lou Jansen overleed na een lange ziekte, vijftig jaar nadat zijn beste vriend Rudi Schiltz omkwam in een auto-ongeluk. Het volledige team van Master Meubel wenst zijn familie en vrienden veel sterkte.

Meer informatie:
Master Meubel N.V.
Steenweg op Diest 111
2300 Turnhout
+32 (0) 14 41 61 13
mailing@mastermeubel.be
www.mastermeubel.be