Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Volgens opinieweekblad verduisteren fabrieken pensioengeld

Pensioenfonds Meubel herkent beeld niet dat zij miljoenen euro’s aan premie misloopt

In De Groene Amsterdammer verscheen een onderzoekartikel met de angstaanjagende kop: 'Bom onder het pensioenstelsel: Gestoffeerd en daarna gerold. 'Mogelijk honderdduizenden werknemers krijgen minder pensioen dan waar ze recht op hebben. Soms blijkt jaren pensioengeld spoorloos verdwenen, doordat werkgevers slecht administreren of domweg de boel oplichten. Uit angst voor de beerput zwijgen de fondsen' schrijven de redacteuren Karlijn Kuijpers en Emiel Woutersen in het opinieweekblad. Het gaat er volgens de twee klokkenluiders om dat bijvoorbeeld een pensioenfonds als Meubel miljoenen mis zou lopen omdat werkgevers sjoemelen met de afdracht.

Werknemers van meubelfabrieken denken een pensioen te hebben, maar de werkgever heeft het geld zelf gehouden. Klopt die stelling wel. Is dit een herkenbaar probleem voor Pensioenfonds Meubel? En zo ja, wordt er actie ondernomen tegen deze misstanden? 

We leggen het pensioenjurist met een bedrijfskundige achtergrond Ellen Buzing van het Bestuursbureau van Pensioenfonds Meubel voor.

"Wij herkennen het beeld niet dat ons pensioenfonds miljoenen euro’s aan premie misloopt", begint ze. "De kwestie die in het aangehaalde artikel wordt beschreven, ging over een onderneming die niet bij het fonds aangesloten was en ook niet hoorde te zijn. Er is in dit geval dus geen enkele sprake van misgelopen premie-inkomsten. Ook in bredere zin hebben wij geen aanleiding om te vermoeden dat op grote schaal premie wordt ontdoken."

Controlemechanismes
"Pensioenfonds Meubel heeft een tweetal controlemechanismes in werking, die dat voorkomen. Enerzijds zijn dan de aangesloten werkgevers, anderzijds de niet aangesloten werkgevers. Buzing: "Een werkgever die is aangesloten bij het fonds, moet dienstverbandgegevens aanleveren over de werknemers. Vaak (of meestal) gebeurt dit door de salarisadministrateur. Aan de hand daarvan maakt het fonds een maandelijkse premienota op, die de werkgever moet betalen.
Het systeem is geautomatiseerd. Werkgever die geen gegevens aanleveren krijgen een aanmaning. Indien zij weigerachtig blijven, wordt een kort geding gestart om de gegevens te krijgen. Er wordt dan ook een "ambtshalve nota" gestuurd. Bovendien wordt een boete opgelegd", legt ze uit.

Verplichtstelling
"Wat de niet aangesloten werkgevers betreft: er kunnen ook werkgevers zijn die zich niet hebben gemeld bij het pensioenfonds, terwijl ze door de aard van hun werkzaamheden wel onder de verplichtstelling van het pensioenfonds vallen. 
Onze uitvoeringsorganisatie bekijkt periodiek de Kamer van Koophandel-gegevens op zogenoemde “SBI-codes" die logisch zijn voor de branche waarvoor het pensioenfonds werkt. Als er (nieuwe) ondernemingen zijn die mogelijk onder de verplichtstelling vallen, maar zich niet hebben aangemeld, dan worden deze ondernemingen aangeschreven. Als een onderneming daar niet op reageert, behoort een ambtshalve aansluiting tot de mogelijkheden. Het fonds kan daarna ambtshalve nota’s opleggen. Deze zijn gebaseerd op een schatting die bijvoorbeeld is gebaseerd op KvK of UWV gegevens over het aantal werknemers. "

Tot slot wijst Ellen Buzing nog op het uitvoeringsreglement, dat op Meubelpensioen.nl terug is te vinden.

Reageren? Stuur je reactie naar info@wonen360.nl.

Meer informatie:
Pensioenfonds Meubel
Verrijn Stuartlaan 1-F
2288 EK Rijswijk
www.meubelpensioen.nl
info@meubelpensioen.nl